Тракийски легенди – Rose Wine Expo 2017

ВИНАТА THRACIAN LEGENDS

Вината от серията THRACIAN LEGENDS разказват история и легенди за древните траки. Днес техните съкровища впечатляват света с изящната си изработка, датираща още от най-ранното време на развитието на човешката цивилизация. Но те не са единствения дар за нас от древните траки. Културата на траките, техните религиозни разбирания за света са достигнали до мъдрост, от която съвременния човек би се възхитил. Нека повече хора отпиват глътка по глътка от тази мъдрост, защото тя е ценна и непреходна.

На първите си етикети изобразяваме Орфей, как владее природата чрез хармонията на своята лира. Хилядолетия преди нас прочутият творец е прозрял и е заложил в учението си идеята, че за да живее човек добре, той трябва да живее в хармония с природата.

 

НАСЛЕДСТВАТА НА ДРЕВНИТЕ ТРАКИ

Траките са коренно население на Европа. Те са обитавали европейския югоизток хилядолетия преди тук да се заселят елините и римляните. Създали са своя цивилизация, която в много от достиженията си е уникална и ненадмината.

 Най-старото обработено злато в света е дело на траките. Датира около 4400 пр. н.е. и е открито край днешния град Варна. В по-късен етап от развитието им, самият Омир се възхищава от техните изкусни умения. В произведението си „Илиада”, след като описва конете и доспехите на тракийския цар Резос, Омир възкликва:„Не подобава на смъртни да носят такива доспехи,

а съвършено подхождат те на боговете безсмъртни.”

Тракиецът Орфей е най-вдъхновяващата личност от Античността. За него са писани многобройни красиви стихове и легенди, изобразен е на старинни предмети и мозайки по целите предели на древната европейска цивилизация, а и одвъд тях. Той е не само Прочутият певец, който с хармонията на своята лира покорявал хора, животни и богове. Орфей е и просветител на човешката душа. Той е реформаторът, който е успял до голяма степен да премахне оргиите и варварските обичаи на жертвоприношения на животни и хора. На тяхно място е въвел едно хуманно учение на индивидуалната вяра и личния избор, целящо самоосъвършенстването на човека. Според историците, той е погребан в светилището до с. Татул, където хилядолетия е бил почитан като бог от хора от целия античен свят.

Човекът, който е оглавявал най-голямото робско възстание и е разтърсил устоите на Римската империя, е бил тракиец. Спартак е от племето меди, което е населявало средното поречие на р. Стимон, днешна Струма, намираща се в западната част на днешна България. Той е повел армия от роби не за власт и богатство и не в името на измислени каузи. А за едно от най-ценните човешки права – свободата. Хората имат нужда от свобода. Спартак със сигурност добре е разбирал тази нужда, щом като е успял да вдъхнови още много други да го последват и да се борят така страстно за нея.

Орфей, Спартак и още други творци и войни, живеейки в своето време и пространство, са черпели разум и енергия от там, от древните земи на траките.

Като жива реликва за нас от славните антични времена е оцелял сорт лоза на около 3000 години. Лозата е намерена до светилището при с. Татул. За древните траки се знае, че те са правели прочуто вино. Тази напитка е имала и важна роля в техните религиозни обреди. Те са изливали вино на олтар, подпалвали са го и по височината на дима са гадаели. За траките виното е имало свещен характер. То е било връзка между материалния и духовния свят. Ние, създателите на вината THRACIAN LEGENDS, споделяме тази идея на траките. Хубавото вино е хармонично, като аромати и вкусове, но не само това. То създава хармония в душата на човек и го стимулира да навлезе в своя по-добър свят.

КОНТАКТИ

+359 889143353
Катерина Димитрова
България, гр. Варна 9000,
ул. „Цариброд“ 47
e-mail: Katerina2D@yahoo.com
 
BulgarianChinese (Traditional)EnglishFrenchItalianJapaneseRussianSpanish