19.07.2024
Без категория

С какви храни и ястия да поднесем Розе

На цвят розето е по-близо до червеното, а на вкус – до бялото вино. Във Франция го наричат розе, В Америка – бланш, а в Испания розадо.

Както и да го наричат, всички са съгласни, че розовото вино е идеално за романтични вечери, а също така и за приятелски събирания и за официални поводи. Основното правило при сервирането му е, че трябва да е добре охладено, преди да бъде поднесено.

Максималната температура на това великолепно вино при сервиране трябва да е е +10 градуса по Целзий. В противен случай розето, също като бялото вино и шампанското, загубва своя вкус и изтънчения си аромат.

Розе
Като общо, този тип вино е универсално – подхожда на всякакви ястия. Светло-розовите вина с кисел вкус са отлични за мазно месо. В съчетание с него те правят ястията от мазно месо по-леки и приятни, без да потискат аромата им.

Полусухото розе се съчетава добре с десерти. Сухото и наситено вино се сервира към ордьоври, салати и рибни ястия. Червено-розовите сладки вина са подходящи за сирена, плодове, червена риба и месо на грил.

Сирена

Много добре се съчетава розето също така с ризото, паеля и ястия, приготвени на тиган уок. Вкусът на розето се комбинира особено добре и с различни видове десерти.

Розовото сухо вино може да се сервира в комбинация с пържена риба, колбаси и салами, студени месни ордьоври, а също така и с бяло месо, птици на грил и меки силни сирена.

Полусухото розе е подходящо за различни видове сирена, десерти. Ако не сте специалист по сирената, розето е точно за вас. Тъй като някои сирена се съчетават само с бяло вино, а други само с червено, розето можете да използвате като универсално вино.

Можете да го съчетаете успешно с различни видове сирена, независимо от аромата, твърдостта и плътността им. То се съчетава добре както със сирена с благородна плесен, така и с Гауда и Ементал.

Розето има необходимата киселинност присъща на бялото вино и наситените плодови, нотки характерни за червеното вино. Може да се използва и в съчетание с топли предястия със силни подправки и най-различни морски дарове.

Източник: gotvach.bg