19.07.2024
Без категория

Съчетаване на розови вина с храна

Съчетаване на свежи и плодови розови вина с храна

Тип Вино: Леко, свежо, плодово розе

Характеристики: Тези вина са с изключителна свежест, лек киселинен вкус в комбинация с плодови нюанси и утоляващ жаждата финал.
Сортове: Каберне Фран, Синсо, Каринян, Гамей, Гренаш, Тибурен.

Известни райони правещи такива вина: Розета с такива характеристики традиционно се правят във френските райони Юра, Прованс и Долината на Лоара.

Подходящи ястия: Великолепно се съчетават със сурови или готвени зеленчуци, миксирани салати, вегетарианска паста и пица, както и с меки и леки сирена.

Препоръки за консумация: Най-добре е да се консумират в рамките на 1 година, за да не се загуби плодовостта и се сервират охладени с температура между 8-10°С.

Съчетаване на плътни и комплексни розови вина с храна

Тип Вино: Плътно, комплексно розе

Характеристики: Вината са плътни, плодови с балансирана киселинност и лека танинова структура. Добър,освежаващ финал.
Сортове: Каберне Совиньон, Мерло, Гренаш, Шираз, Пино Ноар, Мурведър, Каринян.

Известни райони правещи такива вина: Такива розета са запазен знак за някои от районите на Франция – Долината на Рона, Тавел, Лангедок и Лирак.

Подходящи ястия: Препоръчват се зеленчукови и рибни салати със зехтин, печени на грил бели меса без много подправки, както и меки сирена с не много силни вкусово ароматни характеристики.

Препоръки за консумация: Консумират се в рамките на 2 години от бутилирането и се сервират охладени в температурни граници от 8 до 10°С.