Салла Естейт – Rose Wine Expo 2016

За нас

Винарска изба „САЛЛА ЕСТЕЙТ“ е създадена през 2010 година.Намира се  в село Блъсково, общ.Провадия. Селото е разположено в  сърцето на прочутото провадийско плато Сърта, само на 60 км от гр. Варна. В близост до селото се издига естествено защитената средновековна крепост Мухалийско кале, в отвесните скали на която е изсечен Скалният манастир, датиращ от XII – XIV в., а в пещерата Тъпаните, обитавана още от каменната епоха, при всеки удар се чува ехо като звук от тъпан.

_Salla_IMG_6949.2

При обработката на земята преди засаждане на новите лозя, в района са открити гръцки и римски монети от Мизия и Тракия, фрагменти от глинени съдове и керамика, датирани от IV в. пр.Хр. до XIX в., които свидетелстват за съществуването на голямо тържище за вино.

През 2005 година бяха изкоренени старите лозови насаждения. Обработката и подготовката на почвата за новите лозови насаждения завърши през 2007 година. През този период бяха намерени много монети. Определянето на вида , произхода и епохата им са заслуга на Д-р Валентина Григорова – директор „Злато и нумизматика” в Първа инвестиционна банка, Проф. д-р Иля Прокопов – главен експерт в Първа инвестиционна банка и гл.ас.Игор Лазаренко от регионален исторически музей гр.Варна.

Д-р Валентина Григорова – директор „Злато и нумизматика” в Първа инвестиционна банка, Проф. д-р Иля Прокопов – главен експерт в Първа инвестиционна банка и Николай Христов – директор на Историческия музей в гр.Провадия, анализирайки и датирайки монети и керамични съдове от тракийската, римската, византийската и османската епохи (IV в.пр.Хр.– XIXв.) , открити при обработката на почвата преди засаждането на новите лозя, заключиха, че е съществувало голямо пазарище в тази местност, включително и тържище за вино.

Философия

В миналото името на село Блъсково е било САЛЛА, произхождащо от думата САЛИХ, означаваща – „ЧИСТО, ХУБАВО, ДОБРО” – в идеален унисон със замисъла за създаването на избата. Също така , произнасянето  на „САЛЛА” наподобява движението на езика към небцето при опитването на нашите вина.

Нашата цел е да правим вина със собствен облик, характер и индивидуалност, различими и разпознаваеми в лимитирани серии. Чрез експериментиране с технологичните практики се стремим  да дадем максимална изява на тероара и микроклимата.

С любов и внимание се отнасяме към всеки детайл – от засаждането на лозето, отглеждането на гроздето до получаване на готовия продукт – виното. Това ни дава увереност, че вървим по правилния път – да накараме повече хора да възпитават винена култура в себе си, да търсят добро качество и разнообразни винени вкусове.

Тероар

Гроздето се отглежда в 300 дка собствени лозя, намиращи се непосредствено до избата, върху Югозападен склон. Теренът е хълмист, а местността съчетава уникални природни условия – комбинация от подходяща почва, релеф, климат. Посадъчният материал е от френската фирма „Гийом“ и включва елитните бели сортове Шардоне, Совиньон Блан, Траминер, Ризлинг, атрактивните червени сортове Пино Ноар, Каберне Фран и местния български сорт Врачански мискет.

_Salla_image

_Salla_image_about _Salla_image_gallery

_Salla_image_vinification

_Salla_image_visit

Климатът е преходно континентален. Годишната продължителност на слънчевото греене  е 2172 часа, като за вегитационния  период/ от 01 април до 30 септември/ е 1526 часа. Годишната  температурна сума е 3100 – 3700°С.  Почвите са представени от карбонатни песъкливо – глинести отложения. Характеризират се с добра аерираност, водопропускливост и водозадържаща способност.

Агротехнически мероприятия при отглеждането на лозята :
– резитбата на лозята;
– преди развитие на пъпките се извършва пролетна оран;
– торене с оборска тор;
– пръскане ;
– поддържане на насажденията чисти от плевели;
– мероприятия за  регулиране на  растежа и плододаването на лозята.

Винификация

За производството на вината във винарска изба „САЛЛА ЕСТЕЙТ“ се използват методи максимално щадящи суровината, с цел да се даде възможност за пълна изява на сортовите особености и уникалния тероар. Вината се правят с най – съвременно оборудване и прилагане на най – новите съвременни тенденции – без никакъв компромис с качеството.

Бялото вино се произвежда от сортовете грозде Ризлинг, Шардоне, Совиньон Блан,  Траминер и Врачански мискет. Червеното  вино се произвежда от сортовете грозде Каберне Фран и Пино Ноар . Виното Розе е произведено от сортовете грозде Каберне Фран и Пино Ноар, по технологията за производство на бяло вино.Гроздето се бере ръчно в касети по 10 – 12 кг. и веднага се транспортира до винарската изба .

Използваме малки френски дъбови бъчви с обем 225 л. от престижните френски бъчварници: Francois Freres, Demptos, Sylvan, Seguin Moreau.

_Salla_V5

_Salla_V1 _Salla_V2_Salla_V6 _Salla_V12

_Salla_IMG_4497 Salla_IMG_4504

_Salla_image_news

DSC00247 K8

Контакти

Адрес на управление:
САЛЛА ЕСТЕЙТ ЕООД
ул.“Братя Миладинови“ 47, ет.6
гр.Варна 9002
тел.:  +359 (0) 52/611 420,
моб.: +359 (0) 896 779 778
факс: +359 (0) 52/611 480

E-mail: salla@salla.bg
Адрес на производство:
с. Блъсково, община Провадия

GPS 43°07’08.7″N 27°19’47.4″E

Изпълнителен директор / Енолог
Анелия Христакиева
+359 (0) 879/833 366
E-mail: anelia@salla.bg
Търговски директор / Пласмент
Евгений Александров
+359 (0) 894/387 592
E-mail: evgeniy@salla.bg

www.salla.bg

 

BulgarianChinese (Traditional)EnglishFrenchItalianJapaneseRussianSpanish