Розе енциклопедия – Част V

Италия

Подобно на Франция, розета  са направени в цяла Италия с разновидности на стила и грозде, променящи  се в зависимост от региона и местния климат.  Дългата история на италианските розета, особено в южната част на страната, произтича от трудността  в първите периоди на винопроизводството да се направят тъмни, напълно оцветени сухи червени вина без контролирана температура  в съдовете  за ферментация.  Както при мъстта, накисната с кожите, при високи температури на процеса,често да се убиват дрождите, в резултат на което остава ферментация и остатъчна захар в останалото  вино

 Италианците имат няколко условия за стила на розе вината ,започващи с термина Rosato позволен стил вино в няколко Denominazione ди Origine controllata . 

Тези розе вина са склонни да бъдат много бледи на цвят до леко тъмни вина (но не и достатъчно тъмни, за да бъдат считани за Росо или червено вино) се обозначават с Chiaretto.  Ramato, специалитет  в Венето, са медните розета, направени от розово кожото Пино Гриджо грозде, които са разрешени за мацерация.

Терминът Cerasulo (което означава „черешово червено“) описва ярко оцветените  розета и се вижда често в Абруцо региона, където розета са направени в Montepulciano d’Abruzzo региона от дълбоко пигментирано  Montepulciano грозде и  им е  дадено по-специално предназначение в рамките на DOC.

 Днес, италианските розета са най-често по метода на кратката мацерация ,макар някои региони да имат традиция на смесване червено и бяло вино грозде,заедно, за да се направи леко оцветено вино.Според вино експерта  Оз Кларк, североизточна  Италия (което включва Венето , Фриули-Венеция Джулия и Трентино-Алто Адидже / Südtirol) , са склонни да направят „деликатни  розета“, докато Южна Италия (която включва Калабрия , Пулия и Сицилия ) прави по-богати и плътни ,доста смело сухи розета“.

В DOC Вале д’Аоста , местните жители използват местното грозде Premetta ,на което Rosato Naturale дължи факта,че изключително тънките и леко пигментирани кожи от сорта, дори и при удължено накисване може да произвеждат само много бледо вино розе.Според  винените експерти Джо Bastianich и Дейвид Линч , Вале д’Аоста Premetta розета са много плодови с ягодови аромати и пикантни канела нотки.

Toskana wine region

Occhio ди Pernice

В Тоскана, съществува традиция за производство на сладка Rosato версия на Vin Santo.Обикновено направени с бяло грозде, като Требиано , тези десертни вина може да са изработени и от червен Санджовезе и се наричат Occhio ди Pernice (което означава „око на яребица ) Докато традиционно се произвежда в Bolgheri региона, тези вина се произвеждат в цяла Тоскана, включително на DOC Carmignano (на Carmignano DOCG се използва само за червени вина), Montecarlo DOC , Кортона DOC и Елба DOC

Austria wine region

Германия, Австрия, Швейцария

В Германия, няколко региона се отличават с различен стил на розе (немски rosewein или roseewein).  Няколко терминa се използват за обозначаване на тези различни стилове в зависимост от това как е направено виното, от кое грозде и в каква област.  Терминът Weißherbst е за вид немскo розе, направенo от един сорт грозде и този конкретен сорт е необходимо да бъде обозначен на етикета на вино .

Rotling се отнася до розе, което е било направено от множество сортове, които могат да бъдат или всички червени винени сортове или смес от бели и червени сортове грозде.  Това обозначение е задължително  на всички Tafelwein (трапезно вино), Landwein ( „страна вино“, подобно на французите Вин де плаща ) и Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete (QbA) ниво, но неговото присъствие на етикета не е задължително за Prädikatswein (най-високото класиране на немски вино).

В Баден региона, Badisch Rotgold е специален  за розе ,направена от Spätburgunder (Пино Ноар) и Ruländer (Пино Гри).  Съгласно германското Винено право виното трябва да бъде направено с  най-малко ниво QbA (което означава, гроздето, трябва да бъде  събрано  с ниво на зрялост  от най-малко 51 ° Ое до 72 ° Ое.

А специалитета на Rems долина в близост Вюртемберг област е стил вино, известен като Schillerwein. Произвежда се в района от над 300 години Schillerwein е направена от кратно -ферментиране  на червени и бели сортове грозде заедно. Невинаги розов, цветът на Schillerwein  е в гама от тъмно червено до бледо розово в зависимост от сортовете и процентното съдържание на всеки използван в сместа.

В Австрия , Щирия е известен с определен тип розе нарича Schilcher , което е направена от местни Blauer Wildbacher сортове  грозде, които рядко се отглеждат извън Западна Щирия.  Виното се отличава с плодов вкус и високи нива на киселинност. Има забележителен възрастов потенциал.

В източните райони на Швейцария , близо до германската  и Австрийската граници, специален стил на розе е известен  като Süssdruck  и се произвежда с помощта само от самоток сок от пино ноар.

Ispania wine region

Испанско Rosado

В Испания, розeтата са известни като Rosado и са произведени на територията  на Навара DO , северно от Риоха е най-отбележителния  регион.  Дори и днес, повече от половината от производството на вино  в Navarra е посветена на rosados ,направени предимно от (Гренаш) гроздето Garnacha.  Други сортове, които могат да бъдат използвани за rosados в Навара включват Graciano , Темпранийо , Каберне Совиньон, Мерло и Carignan.

 В Аликанте и Jumilla  апелации DO, винопроизводителите правят техните червени вина и rosados, използвайки метод, който е почти обратен  на метода на saignee (където със сок розе се обезкървява  червено вино).  Този метод, известен като „двойно паста“, отнема кожите от началното пресоване на вино розе и ги добавя към червеното вино (подобно на италианския ripasso метод).  Но rosados са направени в  лек, плодов стил, докато червените вина, направени с допълнителни кожи са по-тъмни на цвят и по-дълбоко концентрирани. 

 Други испански винарски региони , отбелязани за техните rosados включват Denominaciones де Ориген (ДОС) на Utiel-Requena , Yecla , Txakoli , Cigales , Tierra де Леон и Рибера дел Дуеро. 

Portogal wine region

Португалия

През 1942 г., винопроизводителя от Vinho Verde , Фернандо ван Zeller Guedes е вдъхновен от успеха на продажбите на  леко пенливо вино от родния  му край в Португалия и Бразилия .Той е  решил да се опита да направи по-плътно пенливо розе, подслаждайки го за  масовите европейски и северноамерикански пазари.  В края на Втората световна война производството на това  вино Guedes „, Mateus, кръстен на Mateus дворец , който се извисява над Доуро река в община Vila Real , бележи пикове в  ръста на продажбите!.  До 1980 г., както червени и пенливи бели версии на Mateus представляват над 40% от целата  португалска  винена индустрия с продажби от 3.25 милиона  в световен мащаб.  Въпреки това, продажбите на Mateus накрая започнаха да спадат и въпреки че все още се произвежда, с Mateus въвеждането  на Темпранийо пенливо розе през 2005 г., не беше успех на пазара.

Историята на друго, забележително португалско  пенливо розе Lancers, след Втората световна война, е доста сходна с тази на  Mateus.  Семейството на винопроизводството на Хосе Мария де Фонсека в DOC Сетубал , един от най-старите производители на португалски вина, получил оферта от дистрибутор в Ню Йорк за това как американски военнослужещи, завръщащи се от Европа, проявяват  вкус за много от новите вина,които те се опитвали  през войната в Европа.  През 1944 г., Фонсека бутилира Лансър  вино в  отличителен  глинен съд .  Днес, виното е изцяло пенливо, с помощта на “ непрекъснат метод “ на ферментация в големи резервоари от неръждаема стомана, вместо на отделни бутилки вино .  Докато съперника , Mateus, е все още се намира в Европа, Лансърите е завзел изцяло  пазара в Северна Америка.

californiavineyards_wine region

New World розе

Белият зинфандел-руж

Макар че има розета, направени в европейски стил, в цялата история на американското винопроизводство,розето  не се случва  до края на 20-ти век, после  „розовите  вина“ се превръщат  в наистина значителен сегмент от американския пазар на вино.   Това, което е описано от винени експерти като Джансис Робинсън като “ маркетинг триумф“,е  как Калифорнийският винопроизводител Боб Trinchero спасява един ден остъчната  ферментация на неговото 1972 червен Зинфандел вино чрез отделянето на по-бледо, по-сладко розе оцветено вино, което той етикетира като “ Бял зинфандел „.  Въпреки, че той не е първият калифорнийски винопроизводителя,който направи бяло вино от Зинфандел, той е първият, който агресивно го продава като нов стил вино и продажбите на „Уайт Zin“ скочат от 25,000 долара през 1980 г. до повече от 1,5 милиона през 1986 г. виното става  толкова популярно, че това всъщност спасява стари лозови зинфандел насаждения, които са в опасност да бъдат изкоренени и презасадени с по- „продаваемите “ международни сортове и дори се насърчава засаждането на по-нови насаждения.

Днес, Белия  зинфандел се счита за част от категорията „руж вино“ на забележимо сладки, бледо розови вина, които често имат много леки карбонизация ,която дава на  виното баланс на киселинност и „жизненост“. Много често винопроизводители ще търсят ароматни varierties като Ризлинг , Гевюрцтраминер и Muscat  за да добавят  парфюмен  вкус към плодов нос на виното.

Orange-vino

Orange вино 

Едно „портокалено вино” , също така известно като кехлибарено вино, е вид вино, направено от бели винени сортове лози, които са прекарали известно време накисване в контакт с кожите на грозде. Orange вина получават името си от по-тъмния, леко оранжев оттенък, който белите вина получават в резултат на контакта им с пигментите от кожи на грозде. Този винопроизводителен  стил е по същество обратното на производство на розово вино, който включва получаване на червено грозде за вино  с  бързо изключване кожите им, оставяйки виното с леко розов оттенък.

Научният анализ на розе

Методът използва  вземане на UHPLCи е свързан със спектрометрията, като  взема „пръстовите отпечатъци“ на розетата  въз основа на тяхното съдържание на фенолни съединения.

 

BulgarianChinese (Traditional)EnglishFrenchItalianJapaneseRussianSpanish