Розе енциклопедия – Част I

Розе (от френски Rose; известно също като Rosado в Португалия и испаноезичните страни и Rosato в Италия) е вид вино , коeто е  нюансирано от цвета на ципите на грозде, но не достатъчно, за да се квалифицира като червено вино. То може да се окаже от най-старите известни видове вино, тъй като  е най-лесно да се направи с метода при контакт с кожата на гроздето.  Розовият цвят може да варира от бледо “ лук -skin“ оранжев до ярък почти лилав, в зависимост от използваните разновидности и винарски техники.  Има три основни начини за производство на вино розе: контакт с кожата, saignée и смесване .  Розовите  вина могат да бъдат направени още, искрящо или пенливо и с широк набор от нива на сладостта от високо сухо по провансалски до калифорнийски сладки зинфандел руж.

 220px-Zinfandel_grapesКъм виното може да се добавят различни съставки-плодов сок, етерични масла и т.н. Розовите  вина са направени от голямо разнообразие сортове грозде и могат да бъдат намерени по целия свят.

Традиционни практики:

Когато виното  розе е основният продукт на винификация, той се произвежда  по метода на контакт с ципата /наричана често в текста-кожа/. Чернокожи гроздови зърна са смачкани и кожите  останат в контакт със сока за кратък период от време, обикновено часове  до  един или три дни. От мъстта след това се се изхвърлят ципите, а не оставя в контакт при ферментацията (както е  при червено вино).  Колкото по-дълго, кожите се оставят в контакт със сока, толкова по-интензивен е  цвят на виното.

Когато един винопроизводител желае да придаде повече танин и цвят на червено вино, част от розовия  сок на мъстта може да се отстрани в по-ранен етап, което е известно като Saignée (от френски кървене ) метод.  Цветът на  червеното  вино, оставащо в съдовете се засилва в резултат на кървенето, защото обемът на сока в мъстта се намалява и мъстта, участваща в накисване става по-концентрирана.  Розовият сок, който се отстранява може да ферментира отделно и  да  се произвежда от него розе.220px-Wine_grape_diagram_en_svg

В други части на света, Америките и Австралия  за производството на розе може да се допусне смесване, просто смесване на червено вино с бяло, за да се придаде цвят, практика, която не е необичайна.  Този метод не се препоръчва, обаче, в повечето лозарски региони, особено в Франция , където е забранено от закона, с изключение при производството на шампанско .  Дори и в Шампан, няколко производители от висок клас не използват този метод, а  по-скоро метод saignée.

История на Розето:JOHN_R-1

 Много от исторически  най-ранните червени вина са били по-близо до цвета на съвременното  розе, тъй като по- старите техники са за ранно производство на вино,тоест практикували  неотложната винификация ,скоро след прибиране на реколтата,поради ред причини.

 Кога се е произвело първото вино с етикет -розе не е известно, но е много вероятно, най-ранните червени вина  да са направени по външен вид като днешните розета, отколкото като модерните днес  червени вина.  Това е така, защото много от техниките за производство на вино,които сега  се използват , правят по-тъмни, по-танинови червени вина (като удължено накисване и по-силно пресоване ) Но те не са били широко практикувани в древнното винопроизводството.  И двата типа- червени и бели вина, бързо са били пресовани след прибиране на реколтата, с много малко време за мацерация, на ръка, с  краката или дори през чувал или кърпа се е извличал сока, който е бил само леко пигментиран.

Дори и след  разработването на нови, по-ефективни преси за вино, много традиционни винопроизводителите все още предпочитат извличането  на по-лек цвят, за  fruitier стил на вината.  Имало още от времето на древните гръцки  и римски винопроизводители схващане,че понеже  по-трудно са пресовали и отделения  сок е  „седял“ за известен период  в мехове,това правело  по-тъмни, изобилни вина.Но така получените вина често се считали  за твърде тежки и сурови и не се предпочитали.. Това схващане е продължило и през средновековието , когато бледите Блендове от Бордо започвали да  печелят вниманието на света. На  големия английски пазара най-ценени били, според вино историка  Хю Джонсън, вината  d’UNE Nuit или „вината на една нощ“, които са бледо розови оцветени вина, произведени от сок, в който се допуска само за една нощ контакт с кожата на гроздето.  Pinot_noir_juice_from_press_panПо-тъмното  вино, произведено от мъст, която е била по-дълго в  контакт с кожата,били известни като vermeilh Вин (или pinpin на английски) Смятали се  за много по-ниско качество-вино за селяци.

 По същия начин, в началото от историята на Champagne вината, произведени от този регион през Средновековието  не са били подобни  на пенливите  бели вина , свързани с региона днес.Вместо това те били  бледо червено и дори розово. Някои Champagne винопроизводители, дори използвали бъз , за да постигнат  повече червен цвят за вината, тъй като те се състезавали с вината на Бургундия за доходния  фламандски пазар на вино.  През 16-ти и 17-ти век, в региона се постигнало някакво признание за техните „бели“ вина от Пино Ноар грозде, но по-скоро, цветът на  тези вина бил бледо „сивкаво розово“, който напомнял на “ „окото на яребицата” и спечелва  прякора ŒIL де Perdrix .Макар това да е  стил на розе,което все още се произвежда в Швейцария .  В края на 17-ти век, Champenois (подпомогнати от работата на Dom Perignon ) научили  как е  по-добре да се разделят на кожите от мъстта и започнали да произвеждат  наистина бяло вино от червено грозде .Mourvedre_and_rose_juice_samples

 Дори  Champenois – производителите  напълно  да изместват интерса  си към производство само на пенливи вина, все пак  продължават да произвеждат и двата вида бяло и розе пенливо  вино по метода на смесването за по-интензивен цвят.Дълбочината на цвят зависи от количеството червено вино,което се добавя. Червеното вино оказва  по-голямо влияние върху аромата на виното, ако  се добавя в по-големи обеми.

 След Втората световна война в Съединените щати, производството на червено вино от зинфандел ще доведе до развитието на популярните руж  вина White Зинфандел.

 Историята на розето  щепремине през  драматичен обрат след приключването на Втората световна война , когато две известни португалски винени  фамилии производители, започват да произвеждат  едни леко сладки и леко пенливи  розета  за европейските и американските пазари.  Тези вина на  Mateus и Lancers, ще достигнат рекордни продажби в Европа и САЩ и ще доминират  в португалската  вино индустрия през  по-голямата част на 20-ти век, но популярността им  ще намалее през последните години на 21 век. Макар  те все още да имат присъствие на  европейските и американските пазари, тенденцията към традиционните, по-сухи розета, както и развитието на американските „руж“ вина като White зинфандел им отнема  пазарни дялове.

 В началото на 1970 г., търсенето на бяло вино започва да превишава  наличността на белите винени сортове, защото много производители от  Калифорния правели „бяло“ вино от червено грозде, във форма на производство saignée с минимален контакт с кожата, колкото“по-бял“ толкова по-добре.

През 1975 г., Sutter Home’s „White Zinfandel“ прави експеримент  при ферментация , при който кара дрождите да  умират  преди всички захари да са се превърнали в  алкохол.Winemaker   Боб Trinchero оставя пробата  настрана за две седмици, а след това при дегустация  той решава да продаде този екперимент като сладко вино.

 През 1976 г., вино писателят  Джери D. Mead посещава  Mill Creek Лозята  в окръг Сонома , Калифорния. Чарлз Kreck е бил един от първите, които  засаждат Каберне Совиньон лозя в Калифорния, и предлага  вино, произведено от Каберне, но бледо розово и все още неназовано като тип вино.Kreck не бих нарекъл това вино  „White Каберне“, тъй като е много по-тъмно на цвят “ Белите “ вина на времето, все още не е са били  тъмни като розетата, които познавал.  Тогава Mead шеговито предложил  името „Каберне Blush“,похапнали и пили после.Но след  вечерята  писателят се се обадил на Kreck ,за да му  каже, че той вече не смятал това  име за шега!

През 1978 г. вече Kreck  предвидливо е патентовал запазената  марка на думата „Blush“. Името се опитва да  улови  като име онези  полусладки вина на  производители като Sutter Home и Beringer.  Днес, Blush вино се появява в списъците на вино по-често като категория, а не на определен вино.  През 2010 Mill Creek произвежда  вино розе за първи път от години, въпреки че Джереми Kreck (Charles „внук е настоящия  винар) избира да използва името Blush за своите белезникави Розета.

Въпреки, че „руж“ първоначално е означавало конкретен  цвят (бледо розово), то сега има тенденция да се означава сравнително сладко розово вино, обикновено с 2.5% остатъчна захар. В Северна Америка сухи  розови вина обикновено се предлагат на пазара като розе, но понякога и  като руж. В Европа, почти всички розови вина са посочени като розе, независимо от нивата на захарта, дори така се назовават полу-сладките вина  от Калифорния.  Тъй като терминът розе  по-плахо възвръща своята  популярността на американския пазар, акциите на вино с надпис „руж“ са намаляли  от 22% от всички консумирани в САЩ през 1997 г. на 15% през 2003 г. вина.

Bandol_rose Cigales_Rosado ROS_WI-1 Lambrusco

В Съединените щати рекордната California Розе култура, която се заражда от 2005 до днес е довела до увеличаване на производството и разпространението на сортове , използвани за производството на розе, като винопроизводителите са избрали да правят розе, а не оставят своите червени вина непродадени.

Следва продължение…

 

BulgarianChinese (Traditional)EnglishFrenchItalianJapaneseRussianSpanish