15.04.2024
Участници Rose Wine Expo

Непосилната лекота и красота на Розето и Розовата долина

От всички краища на Винена България: от респектиращия Северозапад, Дунавската равнина и древните земи на Североизтока, Предбалкана и Черноморската зона, от упойващата Розова долина и тучнатаТракийската низина, от мистичния Сакар и прелестната долина на Струма, от богатото Пловдивско поле и знойния юг -50 представителя на древния и модерен виноделен занаят си дават среща в най-красивото кътче от Европа-Казанлък и Долината на тракийските царе, в първите дни на юни -3/събота / и 4/неделя/, за да празнуват вековен земеделски празник и да споделят с хилядите си почитатели от цял свят изкуството да правят вино розе, с цялата непосилна отговорност да обичат и пазят природата и хората, да съхранят бъдещето на децата ни. И съумяват да правят това с непосилната лекота на истински отдадените.

Повечето винари, които идват са добре познати вече тук. Те споделят Празника на розата с казанлъчани над десетилетие: изба Марян от Елена, старопрестолните Руевит Естейт и Гулбанис Уайн, изба Афузов от Сливен, Братя Минкови-Карнобат, Едоардо Миролио-Еленово, прелестната Катаржина, новозагорците Анжелус Естейт, Реалити био вино от Добрич, Бибендум с Винарна Дамяница, Винарско имение Санта Сара, Винарна Тохун, Винарна Рокс уайнъри на ненадминатата Снежана Мутафчийска, Винарска изба Вила Юстина и техния запомнящ се вкус, семейна Винарна Тополово и великолепните вина на Шато Копса.

Големият гост тази година са Големите „малки“ от Сакар: Тера Тангра, Винарна Братанови, Вила Басарея и винарска изба Коларово, Росалеа и Бисанте, Малката звезда и Заара Естейт, филмовата винена звезда Вила Мелник и артистичния пловдивски Двор №1.

За забележителната изба Ноя от Троян, за тракийския конник на Джинвира и благословената Богдая Естейт, за усмихнатите винари на Витус Маринови и Царина винаги има верни почитатели, които ги очакват с нетърпение.

Но най-интересни винаги са новите. Тази юбилейна година доведе в Казанлък едни от най-магнетичните малки семейни винени изби-Камея, Върбовка, Типченица, звездите от Дефилето на виното в Пловдив-винарна Сарандиев, атрактивните момчета на изба Димитровче, винарска изба Козя Грамада, винарска изба Димитрови Асеновград, органичното вино Траките и първите успешни вина на Тера Дивайн Хасково.

Виното винаги търси подходящата храна с която да си партнира. Пресечната точка на вкусовете става на щандовете с Царските деликатеси на шеф Радичев, Еленските мезетата на Трухчевата къща, млечните продукти Ралица Милк на Булдекс, козето сирене и млечни изкушения на местния герой –Мандра и козеферма Бруков.

Юбилейното издание на ROSE WINE EXPO KAZANLAK 2023 ще представи и нови звезди на гурме хоризонта: Gracia Rose-веган напитка с Роза Дамасцена,  Домашни млечни и местни продукти без консерванти на младите фермери от Мезенце.бг.

Освежаващи коктейли, ледени безалкохолни лимонади и различни вкуснотийки за мезе ще приготвя за Вас чехкинята Ивона Покорна и нейният мобилен ГАСТРОБАР.

В сектора на иновациите и утвърдените шедьоври остават доказаните: Винпром Троян, емблематичния Пламен Калинов и Арониада Агро и кралицата-Роузи водка. Професионализъм и компетентни съвети винаги ще получите от чаровната умница Цветанка Николова на Дионис – Елена гр. Русе и очарователните винени дами на Гурме туризма – Winetours.bg – Пътеводител за винен туризъм и дегустации.

Специален гост на тържественото връчване на наградите на 3 юни /събота/ 2023 г. от 12.00 ч., е  Негово превъзходителство Нарахира Хироши, извънреден и пълномощен посланик на Япония в Република България.

Очаквайте наградените вина, опитайте звездните розета на Бългaрия.

Запознайте се с техните създатели. Станете приятели!

Всеки фестивален ден от 9.00 ч. до 19.00 ч.

ВХОД СВОБОДЕН

Организацията на събитието е невъзможно без добрата воля на колектива на НЧ „Искра-1860“, сръчните ръце и усмивки на красивите ни доброволци-възпитаниците на НУПИД „акад.Дечко Узунов“ Казанлък и сянката, която ни осигурява Кока-Кола Хеленик Ботлинг Къмпани.

120 години Юбилеен ПРАЗНИК на РОЗАТА в КАЗАНЛЪК

12 години Юбилеен ПРАЗНИК на БЪЛГАРСКОТО РОЗЕ

Долината на розите и Казанлък ще са по красиви и по-винени от преди.

Станете част от тези празнични дни на рози,вино и красота.

Елате при нас.

Насладете се!