18.07.2024
Участници

Модни обекти в цветовете на розата

„Община Казанлък” и Исторически музей „Искра”, гр. Казанлък

представят един проект на Мариела Гемишева:

Модни обекти в цветовете на розата” на Мариела Гемишева е създаден специално за Музея на розата в гр. Казанлък и реализиран в рамките на „Фестивала на розата 2018”. Инсталацията представлява Site-specific творба – или художествено/концептуална намеса в специфично тематичната среда без да променя съществуващата експозиция, в случая в пространствата  на уникалния Музей на розата в гр.Казанлък. Site-specific е съвременна визуална форма, ефективно провокираща модерни и различни гледни точки на възприятие „оживяващи” и даващи нов пулс на т.н. „застинала” музейна експозиция.

Инсталацията „Модни обекти в цветовете на розата” е следствие на ретроспективния проект „Автопортретна инсталация в розово” на известния моден дизайнер и съвременен художник Мариела Гемишева, родена в гр. Казанлък . В този си проект, състоящ се от модни обекти, скулптури, рисунки, фотографии и видеофилми тя събира основни моменти от работата си като художник – моден дизайнер от последните 20 години. При на откриването на проекта е представено и нейното последно арт издание  „Автопортрет” с фотографии, текстове и интервюта, показващи един забележителен за съвременното ни изкуство артистичен опит. Сред авторите в това са Яра Бубнова и Демна Димитрова, а дизайна на книгата е дело на Кирил Златков.

От 01 – ви  май до 18-ти май  май в инсталацията ще бъдат специално изложени и авторските тоалети на Мариела Гемишева с които ЦАРИЦА РОЗА 2018 и нейните подгласнички ще бъдат облечени тази юбилейна 50-та година за конкурса ЦАРИЦА РОЗА в гр. Казанлък.

Асистент дизайнери по проекта:

Йелена Кесич, Михаела Славева, Светослав Колчагов.

Ателие: Петя Джукелова

Фото студио: Александър Нишков

 Доц. д-р Мариела Гемишева, родена в гр. Казанлък, е моден дизайнер и артист в областта на пърформанса, инсталацията и обекта, преподавател в дисциплина „Моден проект“ на специалност „Мода” в Националната художествена академия в София. Мариела Гемишева е известна с многобройни нестандартни и запомнящи се експериментални решения в областта на модата и арт пърформанса. Влиза и в ролята на модел пред обектива на Александър Нишков за „Автопортрет” (2008 г.). За Мариела Гемишева изкуството е: „практика, комуникация, процес, неспокойствие – динамика, в която измерваш ежедневния си ритъм” („Себе-познание” – разговор на Владия Михайлова с Мариела Гемишева за модата, изкуството и модерната жена, в: Intelligent life, пролет 2008 г.)  Тя е и основен  гост-дизайнер с авторски модни колекции на международни модни форуми като Аssembly Designefestival в Грац; MODEPALAST във Виена за периода 2005–2016 г. Провокацията е съществен елемент в нейните работи, а според американския куратор Роджър Коновър тя е „неподражаема в превръщането на ограниченията в предимства” (Каталог „In search of Balkania”, Роджър Коновър, 2002 г.)

Образование :

2012 – Доцент, катедра „Мода“, НХА, София; дисциплина „Моден проект”

2007 – Доктор по изкуствознание и изобразителни изкуства

1992 – Академия за архитектура, дизайн и изкуства, Прага

1984 – Национална гимназия по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов”, Казанлък

От 1996 г. е член на Съюза на българските художници

От 2000 г. е член на Институт за съвременно изкуство, София

Специализации:

2013 – Aрт Програма, ArtsLink в Университета „Карнеги Мелън”, Питсбърг, САЩ

2009 – Арт програма на Гьоте институт, Берлин

2008 – Арт прoграма на Pro Helvetia, F+F Schule fuer kunst und Mediendezign, Цюрих

2007 – Арт прoграма, AiR program (MQ), Виена

Награди:

2017 – Златна игла 2017, награда,  дизайнер на годината на Академията за  БГ мода

2008 – Жена на годината 2008, номинация на списание „Грация” Attika Media, България

2008 – Shortlist 2008, номинация за наградата за съвременно изкуство Гауденц Б. Руф            

1998 – Златна игла 1998, награда за експериментална мода на Академията за БГ мода

1998 – 24 карата, награда на телевизионното предаване за мода „24 карата“ на БНТ

1997 – Златна игла 1996, награда за авангардна мода на Академията за БГ мода

В международни групови и самостоятелни проекти Мариела Гемишева  е работила с куратори като Харалд Зееман, Питър Вайбъл, Еда Чуфер, Роджър  Коновър, Хедвиг Заксенхубер, Небойша Вилич, Яра Бубнова, Мария Василева, Лъчезар Бояджиев и др. Нейни работи са притежание на Софийска градска художествена галерия в София, ESSL MUSEUM – Виена, Gass Art Gallery – Tорино, както и на много други частни и публични галерии и колекции.

http://www.marielagemisheva.com/projects.html

http://www.nha.bg/bg/stranica/mariela-metodieva-gemisheva-docent-d-r

http://gemisheva.com/Guns-and-Roses-Oil-Lookbook