Микровинарна „Джобкови” – Rose Wine Expo 2018

Микровинарна „Джобкови” – с. Хан Крум, община Велики Преслав е създадена от хора, имащи смелостта да последват мечтата си, независимо от ограничаващите фактори на средата. През 2014 семейство-технолози Иван и Мара Джобкови полагат основите на своята винарна, стартирайки с базово оборудване, огромен хъс и къртовски труд. Тридесет годишният им технологичен опит е базата, на която стъпва цялата идея за микровинарната.

 

Макар да е микро, с капацитет до 25 000 л., избата бързо набира скорост и оформя кръг от лоялни клиенти, благодарение, на които са направени инвестиции в оборудване.

Вината се произвеждат по класическа технология, без добавяне на каквито и да било изкуствени аромати и добавки, позволявайки на всяко едно вино и реколта да разгърне потенциала си по напълно естествен начин.

Винарната внася личен почерк чрез внимателен и строг подбор на изходната суровина, а именно гроздето. То трябва да е достигнало пълната си технологична зрялост, за да бъде виното плодово и качествено. От не по-малко значение е земята, от която се е родило гроздето. Подобно на Розовата долина, известна с маслодайната си роза, Хан Крум и регионът му от дълги години се радва на качествено бяло грозде от сортовете Шардоне, Совиньон Блан, Траминер, Мускат. В последните години, благодарение на своите добри лозари, регионът се радва и на прекрасните червени сортове като Мерло и Каберне и не по-малко интересният Пино Ноар.

В опита си за бягство от комерсализацията, Винарната залага на малки серии наливни и бутилирани вина от следните сортове, радвайки на четвърта преработена реколта:                     

  1. Шардоне
  2. Совиньон Блан
  3. Траминер
  4. Мускат
  5. Розе от Пино-ноар
  6. Мерло
  7. Каберне Фран

Белите вина се отличават със своята характерна сортова плодовост и аромат, като печелят с вкуса си все повече привърженици.

През 2015 бе произведено първото Розе от Пино Ноар, прието като предизвикателство към Розе от Мерло или Каберне Фран и радващо се на особеното внимание на почитателите на нежното вино.

През 2016 бе стартирано и първото производство на бял и червен пелин – също част от очарованието на региона.Палитрата от билкови аромати и вкус в тази напитка е впечатляваща.

Ферментацията и отлежаването на вината се извършва в неръждаеми съдове при подходящите температури. Осигурени са оптимални условия за развитие на вината. Спазване на добрите енологични практики е основен принцип, залегнат в производствения процес.

През пролетта на 2017 Микровинарна „Джобкови” се включи и във винения туризъм в региона, организирайки дегустации в новооткритата дегустационна зала.

 

Контакти

Магазин – ул. „Цар Иван Александър“20 и Винарна – с.Хан Крум общ.В.Преслав
Shumen, Bulgaria
forcius@abv.bg
Тел.: 089 881 6775
 
BulgarianChinese (Traditional)EnglishFrenchItalianJapaneseRussianSpanish