Медовина Кошерите – Rose Wine Expo 2019

Повелителят на пчелите

Според великия учен Алберт Айнщайн, ако пчелите изчезнат от Земята, човечеството ще оцелее не по-дълго от четири години. Причината е проста – около една трета от растенията, които са източник на храна за хората и животните, се опрашват от насекоми, а 80% от тези насекоми са пчели. Пчелите представляват високоорганизирани насекоми. Те могат да живеят както независимо една от друга, така и да създават огромни колонии, в които представителите могат заедно да търсят храна, вода, жилище и заедно да се защитават от врагове. В тях пчелите заедно изграждат своето жилище, отглеждат потомството и майката.

Медоносните пчели събират прашец и нектар от около два милиона цвята, за да се напълни един буркан мед. За целта те изминават над 90,000 км.

Пчелното семейство е пример за прецизност,трудоспособност и целеустременост.Медът е суперхрана,а какъв ли е вкусът на митичната МЕДОВИНА на древните?!

Медовина по старобългарска рецепта, но с нов прочит, представя  „Кошерите“ от Северна България.  Това е първата компания в България, изцяло насочена към професионалното производство на медовина. Основана е в началото на 2017 година, с желанието да  се разбулят тайните и да се изведе на преден план модерната визия за тази иначе древна напитка.

Вече няколко поколения в семейството градят традиции в пчеларството. Напитката се приготвя от пчелния мед, който родителите на фитопатолога д-р Емил Балашов (31 г.) добиват от кошерите си край р. Осъм в с. Дебово, община Никопол. Пчелините са разположени в китната централна част на Мизия, в район, изобилстващ от медоносна растителност, където се улавя аромата на ценни билки – жълт кантарион, пелин, мащерка, живовляк и др. Затова медът, който добиват, има уникален аромат, запечатал в себе си енергията на слънцето и труда на пчелите.

Д-р Балашов сам разработва технологията – виното става на принципа на бавна ферментация на акациев мед, която продължава 4-5 месеца. Медът не се подлага на различни термични обработки, което позволява да се запазят всички витамини и полезни биологично активни вещества.

Тази възторжена целеустременост в характера на Емил не е случайна,обяснява се с  произхода му.

-„ Единият ми дядо отглеждаше пчели – детството ми премина сред була, пушалки, медени пити и много, много пчели. Ароматът, който се носеше, когато отваряхме кошерите, беше някаква изключително приятна смесица от восък, мед и прашец, който пчеличките събираха от цветята. Другият ми дядо имаше лозе и обичаше да прави вино. Спомням си как ме взимаше с него в избеното помещение, за да проверим готовността на виното. Въздухът в помещението беше специфичен. Сякаш с годините се бе натрупвал на пластове.”

Детският спомен за легендарната древна напитка от мед,давала сила на предците ни,преследва Емил и след много издирване  и опитване на съвременни медовини от Полша,Словения и Русия,той разбира,че верния подход е да слуша сърцето си.В неговата кръв е кодирана тайната на поколения пчелари и винари.

-„Не исках да създам просто медовина. Исках да създам нещо специално, стилно, завладяващо, а като отпиеш, да връща спомени, точно като моите от детството ми.И знаех,че мога!”

Медовина KOSHERITE е полу-сладка медовина, с алкохолно съдържание 13,5 %. Притежава характерен и много нежен приятен аромат, сладък запомнящ се вкус. А накрая завършва с мек и нежен финал. За направата ѝ се използва само български пчелен мед, вода и дрожди.

Специално за ROSE WINE EXPO KAZANLYK 2019  компанията”Beeberry” представя  Медовина KOSHERITE Rose.Това e напитка, насочена към нежните и най-изтънчени вкусове.Произведена е чрез алкохолна ферментация на български пчелен мед, в съчетание с цветове на Rosa damascena.

-„За направата на розовата медовина, стъпихме на собствената си рецепта и я съчетахме с очарованието на известната по цял свят Българска розова долина.”-вдъхновено и с гордост споделя младия учен.-„Елегантна и изкусителна, тя със сигурност ще се хареса на дамите!”

Емил Балашков  и неговата компания „Beeberry „ успява  да създаде една уникална  българска напитка, с която осъществява чистата си мечта да изведе легендарната медовината в нова светлина и да сподели  с Вас вкуса и аромата на българския мед по завладяващ сетивата начин. С поглед към модерното. Защото …

-„Tрадициите не са това… всъщност те са точно това, което сами създаваме!”

Контакти

Телефон: 0889 06 76 77 
e-mail: office@kosherite.bg

 

BulgarianChinese (Traditional)EnglishFrenchItalianJapaneseRussianSpanish