Меди Валей – Rose Wine Expo 2017

 2016 Сребърен медал eXentric Rose сира, мерло, рубин 2015 ВИ дебют

 2015 Златен медал: eXentric incantoRose

Преди хилядолетия земите по средното течение на река Струма са били населявани от тракийското племе Меди. Освен с легендарния Спартак, оглавил най-голямото робско въстание срещу древния Рим, медите са известни с развитото лозарство и винарство, и с култа си към виното. В чест на хората, положили основите на винарството в тази част от долината е наречена и винарната- MEDI VALLEY (Долината на медите).

MEDI VALLEY WINERY е класически винарски комплекс, изграден през 2007 г. Намира се в село Смочево, в полите на югозападна Рила, на 630 м надморска височина, в най-северната част на долината на река Струма, на живописния път за Рилския манастир. Състои се от модерна винарска изба и 370 дка лозови масиви, засадени със сортовете Шардоне, Траминер, Совиньон блан, два клона Мерло и два клона Каберне Совиньон.

Винарската изба се състои от административна сграда и отделна, изцяло покрита производствена част. Първият етаж на административната сграда разполага с голяма зала- винен бар, и магазин предлагащ вината на избата. Панорамната тераса, с изглед към величествената Рила е чудесно място за дегустации на открито. Производствената част се състои от приемно отделение за преработка на гроздето, отделение за първично винопроизводство и съхранение на вината, и цех за бутилиране. В подземието се намира избата за стареене на вината в бъчви и отделението за отлежаване на бутилираните вина при оптимални условия (температура и влажност) преди реализацията им.
През 2010 в MEDI VALLEY WINERY започва реализирането на новата концепция на винарната, чиято цел е да я превърне в перлата на българския югозапад. Започва създаването на интересни, богати, специфични тероарни вина със собствен стил и уникален характер,направени от специално селектирано за всеки сорт и тип вино грозде в оптимална зрялост.
MEDI VALLEY WINERY се намира в живописна местност на пътя за Рилския манастир. От тук започва югозападният лозаро- винарски район, известен като Долината на Струма. Атрактивното географско разположение на винарната, условията с които разполага и изключително добрите вина които предлага, отличени с престижни награди на национални и международни конкурси превръщат MEDI VALLEY WINERY в най-очарователната нова дестинация за винен туризъм.
Винарната MEDI VALLEY е отворена всекидневно за посещения. Тук ценителите могат да открият любимото си вино и да станат негов приятел завинаги.

tracktor

Лозя

Уникалният за лозарството тероар благоприятства отглеждането както на бели, така и на червени сортове, които с планирани, навременни и подходящи агротехнически мероприятия и редуциран добив, съобразен с технологичните изисквания на енолозите, дават грозде от което да бъдат направени впечатляващи вина с високо качество. Климатът е преходно-континентален. Характеризира се с мека зима и сравнително сухо лято. Средното слънчево греене е 2900 часа, а средногодишната сума на валежи 588 мм. Лозята са с югозападно изложение, върху алувиално-ливадни и канелени горски почви, отцедливи, слабо кисели, с подходящо съдържание на глина и желязо. Интересното е, че в тях има дребни карбонатни отломки, които действат като естествен дренаж и допринасят за минералните нотки в белите вина. Формировките на лозята са единичен, двоен и двоен нискостъблен Гюйо, като в един декар са засадени по 400 лози.

74_img_m

Състои се от 370 дка лозови масиви, засадени със сортовете Шардоне, Траминер, Совиньон блан, два клона Мерло и два клона Каберне Совиньон. Освен собствените лозя MEDI VALLEY WINERY прави вина и от гроздето на единични, специално подбрани заради сортовия си състав, географското положение и подходящи характеристики лозя. Под контрола на винарната е и лозов масив от 250 дка в района на Видин. Избран е заради специфичността на тероара. Климатът е умерено – континентален с влияние от река Дунав. Лозето се намира на 125 м надморска височина върху терен с подчертана денивелация. Почвата е хумусно-карбонатна, образувана върху основна скала варовик.

Премесена е с пясък и глина, а безброй черупки от миди и ракообразни с древен произход я правят уникална. Сортовете са Шардоне, Вионие, Сира, Мерло, Каберне Совиньон, Каберне Фран, Пти Вердо и Рондо.

ekip medi valley

Екип

Инж. Стойчо Стоев – управител и главен енолог на Меди Валей

Роден е през 1965 г в гр. Сандански. Завършил е ВИХВП в Пловдив. В дългогодишната си кариера той е в основата на създаването и реализирането на винените концепции на няколко винарни с които е постигнал много успехи и признание за вината от Долината на Струма. Той е първият енолог, винифицирал професионално сорта грозде Ранна Мелнишка лоза (Мелник 55).

Райна Георгиева – главен агроном на Меди Валей

Завършила ВССИ „Георги Димитров“ през 1965 година. Притежава изключително богат професионален опит като агроном – над 35 години.

Инж. Ивона Георгиева – енолог

Родена през 1984 г в Кюстендил. Завършила Университет по хранителни технологии в гр. Пловдив, със специалност „Технология на ферментационните продукти“ Започва работа като технолог в „Меди Валей“ през 2010 година. Тя е човекът, който стои зад едно от най-популярните вина на избата – „Chardonnay barrel fermented Incanto”.

Инж. Надя Валентинова Илиева- енолог

Родена на 18.05.1990г в гр. Петрич. Завършила Университет по хранителни технологии гр.Пловдив, специалност „Технология на виното и пивото“. Започва работа като технолог в “ Меди Валей“ през август 2012г.

Инж. Георги Петров Петров – енолог

Роден на 28.12.1988г. в гр.Благоевград. Завършил Университет по хранителни технологии гр.Пловдив, специалност „Технология на виното и пивото“. Започва работа в „Меди Валей“ през месец май 2012г.

 Инж. Димитрина Кирилова Гоцева – завеждащ лаборатория

Родена на 08.02.1989г. в гр.Благоевград. Завършила Университет по хранителни технологии гр.Пловдив, специалност „Биотехнологии“ Част от екипа на избата от Март 2014г.

Росица Иванова – организатор „Винен туризъм“

Родена в гр. Благоевград. Бакалавър по Евпореистика от Югозападен Университет „Неофит Рилски“ Росица е най-младият член на нашият екип – занимава с посрещането на групи туристи и провеждането на дегустации в Меди Валей от средата на 2014 г.

Симеон Бонев- агроном

Роден през 1981 г. в гр. Дупница, област Кюстендил. Завършил 2009 г. Висше училище „Земеделски колеж” гр. Пловдив, специалност “Технологии по градинарство и винарство”. От април 2014 г. работи като агроном към лозовите масиви на винарска изба Medi Valley

Продукти

good-year

Серия „A Good Year”

Серията вина A Good Year (Добра година) е базовата серия в продуктовото портфолио на избата. Визията е дело на известният дизайнер на винени етикети и калиграф Йордан Желев – the Labelmaker. Етикетът съдържа три основни елемента – калиграфия с името на бранда, цветен символ под формата на четирилистна детелина (отделните вина в серията се различават по цвета на този позитивен символ) и описателен текст. Крайният резултат е калиграфия, изпълнена с емоция и ритъм с орнаментални елементи и лек винтидж стил.
Вината в серията се произвеждат от грозде набрано в оптимална технологична зрялост, по-голямата част от тях отлежават 6 до 12 месеца в употребявани дъбови бъчви с обем 225 литра. Серията води началото си от реколта 2011 на Medi Valley, в продажба е от есента на 2012 година и бързо придоби популярност сред ценителите и специалистите в България и чужбина с отличното си съотношение цена-качество.
Мнозинството от вината в серията получиха признание и медали от множесто национални и международни конкурси.
В концепцията е заложена и идеята, че добри вина с разпознаваем стил се правят само от грозде, отгледано в условията на една добра година.
В серията A Good Year се винифицират както едносортови, така и купажни вина от сортовете: мерло, каберне совиньон, сира, мавруд, рубин, шардоне, вионие, траминер, совиньон блан.
Концепцията на серията „Добра година“ има и напълно човешко измерение, карайки ни да се замислим за миговете, когато сме най-щастливи и за това, което пожелаваме на близките си.

exc

Серия „Excentric Incanto”

Това е най-младата серия в портфолиото на Medi Valley. Първата реколта от вината е 2013, като веднага след пускането си в продажба през лятото на 2014 година се наложиха в добрите търговски обекти в страната с отличното си качество, коректна цена и модерна визия изпълнена с любов към детайла. Автор на дизайна на етикетите е Йордан Желев – the Labelmaker.
Серията eXcentric са вина с високо качество на ексцентрично добра цена, при които различното и странното създават стила. Заради следването на идеята за очарование те запазват думата INCANTO (от итал. „очарование“) в името си. Същността на вината eXcentric е в постигането на хармония и създаването на стил. eXcentric Incanto Вионие 2013 и eXcentric Incanto Мавруд 2013 са първите две вина в тази серия.

inc

Серия „Incanto”

Търговската марка INCANTO (от италиански „Очарование) е премиум бранда на Medi Valley, създаден за истинките ценители и колекционери на виното. Тя изразява философията на избата – да създава специфични тероарни вина с уникален характер, изразяващи максимално качествата на сорта, региона (долината на Струма), както и разбиранията на енолозите за виното, нежността и хармонията.
Вината INCANTO се правят от най-доброто, специално селектирано грозде, без компромис само в години в които енолозите ни разполагат с перфектната суровина набрана в оптимална технологична зрялост. Вината, които се прозвеждат под тази търговска марка са:

– Шардоне barrel fermented INCANTO
– Сира single vineyard INCANTO
– Мерло single vineyard INCANTO

Вината INCANTO от червени сортове отлежават дванадесет месеца в нови френски дъбови бъчви тип „barriques”, в които постигат завършеност и хармония. Виното във всяка бъчва има собствен живот и се развива по различен начин. Затова в края на отлежаването от всички бъчви с вина, носещи неповторимостта на тероара на долината на река Струма от най-северната му до най-южната точка се избират най- добрите няколко, които в най-голяма степен изразяват разбиранията за вино с неповторим стил, съчетаващо нежността и хармонията. Това е INCANTO Black – топ виното на MEDI VALLEY WINERY.

BulgarianChinese (Traditional)EnglishFrenchItalianJapaneseRussianSpanish