19.07.2024
Участници

Майсторски клас – Пламен Калинов – Rose Wine Expo 2016

”Арония – високовитаминозните напитки като суперхрана.”

Заповядайте на 04.06.2016 г.

Начало 15:00 часа НЧ „Искра“ Казанлък, зала ет.2

Билети 10 лв. : Магазин „Абсолют“ ул. „Христо Ботев“ 60

Да създадеш нещо “полезно и истинско”

За мнозина аронията е неизвестно и по-скоро екзотично растение. Запознатите обаче са наясно, че дори най-умерените автори наричат плода природната аптека на “красивата лечителка”.

Pl.kalinow plamen kalinow

Пламен Калинов, собственик на “Арониада агро” – Две могили, започва кариерата си като счетоводител, после работи като финансов ревизор. Убеден е, че икономическото образование е в основата на всеки бизнес. През 1995 г. основава своя фирма и години наред се занимава с търговия на горива. Компанията му е малка, но успява да натрупа капитал, с който по-късно финансира създаването на арониев масив.

Пламен изгражда масива през 2003 г. Обяснява, че стигнал до тази идея, защото “аронията е непретенциозен и лесен за отглеждане плод, с много естествени защити, който не изисква изкуствени торове или пръскане”. Според Калинов “обикновено всичко ценно в природата е създадено със силни самозащити, за да може да се запазва и хората да го ползват”.

aroniada1

Необходими са пет години, докато аронията започне да дава плодове. Нужно е и време, докато производството бъде сертифицирано като биологично.Затова решава не само да отглежда плода, но и да го преработва и да произвежда сок и вино. Продуктите са тествани в Университета по хранителни технологии в Пловдив и в Изпълнителната агенция по лозата и виното. Целта е максимално запазване на вкуса, аромата и най-вече на целебните свойства на аронията в готовия продукт. Виното, което произвежда, е 50 процента грозде и 50 процента арония и още е екзотика в България.

aronia (2)

Специфична особеност на аронията е високото съдържание на всички важни витамини. Р-активните вещества в растението имат способност да усилват биологичното действие (т. нар. синергичен ефект) и запасите от витамин С в организма, обяснява Калинов. Съвместно с витамин С и при наличието на калций витамин Р в аронията укрепва съединителната тъкан и пази от капилярни кръвоизливи сърцето и мозъка. Поддържайки висока еластичност и нормална пропускливост на стените на кръвоносните съдове, Р-активните вещества снижават кръвното налягане, очиствайки съдовата стена от атеросклеротични плаки.

Аронията е мощен антиоксидант. Проведените научни експерименти в медицинските университети във Варна и Пловдив показват положителни резултати при третирането на ракови образувания в черния дроб и трайно снижаване на стойностите при болни от захарен диабет, съобщава Пламен Калинов. Освен вкусовите си качества сокът от арония има и антирадиационен ефект – необходим за работещите с компютри, ползващите мобилни телефони и в условия на други радиационни лъчения.

sokove suha aronia

“В момента най-големият производител на сок от арония е Германия, но тя купува суровината от Полша заради по-ниската й себестойност и после замразява плодовете. А това убива жизнената им енергия”, казва бизнесменът. После с гордост заявява, че в соковете на “Арониада агро” биоенергията се запазва напълно и това превръща продуктите във високовитаминозни напитки. “Арониада агро” произвежда суровините и възлага на ишлеме производството на сокове. Суровината не се замразява, нито се държи в плодохранилища, а се пресова директно. Използвани са нестандартни технологии с цел максимално запазване на вкуса, аромата и най вече на целебните свойства на плода в готовия продукт, който е с изключително високи стойности на биофлавоноиди, обяснява Пламен.

aronia1

 

Калинов е решен да не спира дотук. Плановете му са да продължава да показва продуктите си в страната и по света, за да печелят популярност.Стига чак до Япония. Там са  по-големите продажби и възможността да се  оптимизират производствените процеси. В Русия, САЩ и Франция например превъзнасят аронията, но я преработват не в сокове, а на таблетки, разказва бизнесменът.За Япония  фирмата произвежда суха арония.

 

„Нашата цел винаги е била и си остава производството на чиста и истинска храна.Вярвам на Хипократ,който казва:Нека нашата храна бъде нашето лекарство и нашето лекарство-наша храна.”-твърди Пламен Калинов и няма как да не му повярваш !