18.07.2024
Жури

Комисия 2015 – Димитър Николов

Димитър Николов винен експерт и сомелиер 

Известният международен съдия,винен експерт и сомелиер Димитър Николов откровено за себе си: „Започнах в Щатите, там се сблъсках с много нови и непознати неща и реших да се фокусирам изцяло върху виното. Попаднах на един професор, който взриви мисленето ми заради начина, по който описваше виното. Така от F&В мениджър реших да стана Commis Sommelier (винен сервитьор) и никога не съжалих за това решение. После записах Wine & Spirit Education Trust (WSET) Advanced Leve1 в Лондон. Върнах се в България и работих като сомелиер и закупчик за няколко от луксозните хотели в Банско.

Така до 2007-ма бях основно сомелиер, а от 2008-ма преминах към „тъмната страна“ и работех като buyer на вино за известна международна търговска верига.

Журирам с Георгм Михов на престижния конкурс Mundus Vini от две години. Трябва да отбележа, че от 2007 г.и Елисавета Захариева неизменно е част от журито на този световен конкурс. Вината, които се състезават в този конкурс, са показател за това, което се случва на европейския пазар.

Участвам от няколко години и в журито на организирания от едноименното списание конкурс Decanter Wor1d Wine Awards в Лондон. Самото списание Decanter e на пазара в Англия от 1975. Конкурсът DWWA ce организира от 12 години. Отделям много усилия и средства да заслужа и титлата Master of Wine. Тя е най-високото ниво в йерархията на винения бранш. Подобно на докторската степен, символите MW.ce изписват заедно с името, зад него и носят не само признание, но също означават избран житейски път, пътя на виното , както и начин живот.

Да си член на Института на Мастърс оф Уайн и един от малко над 330 носители на титлата в света е заслуга за човек, напълно отдаден на виното.