Как се прави шампанско Розе?

Какво по-забавно от бутилка шампанско? А розова бутилка шампанско, ооо разбира се. През последните няколко десетилетия пенливото розе скочи по популярност. За да бъдем честни, не сме напълно изненадани. С бледо розовия си цвят, нежните си мехурчета и свежите си чисти аромати, които изпълват устата и изтръпват езика ви до дълготраен завършек, кой не би искал да пие толкова великолепна напитка?

Но как точно розовото шампанско придобива този разкошен, сьомгов цвят? Смесвайки червено и бяло, разбира се. Всъщност  Шампан е единственият регион в света, където можете законно да смесите червено и бяло вино, за да създадете розе. За да направят шампанско, винопроизводителите могат да използват следните три грозде: Шардоне , Пино Ноар, и Пино Мьоние, последните два са червени сортове. Шампанското обикновено е бяло, защото сърцевината и сокът на червеното грозде са без пигмент така, че след като гроздето се притисне и се отстранят от ципите, крайният продукт е бял. В района на Шампан изброените по-горе червени винени сортове се събират, след което се добавят към пенливото вино, за да се създаде леко пигментирано пенливо розе. Макар и леки на цвят, тези вина често са по-мощни на вкус от обикновеното шампанско, благодарение червеното вино. Обикновено винарите смесват 15 процента от червеното вино в окончателното производство на пенливо розе.

Друг начин, по който се произвежда шампанско от розе, е чрез метода saignée, процес на производство на вино, често използван в целия свят за създаване на розе. Този процес включва позволяване на мъстта да се подлага на минимален контакт с кожата, обикновено само за няколко часа. Тази минимална мацерация позволява на мъстта да развива по-силни аромати и ароматични профили, докато цвета се задълбочава. „Saignée“ буквално се превежда като „кървене“.

Не се заблуждавайте от термина „ blanc de noir “. Буквално в превод означава „бяло от черно“, тези видове шампанско се произвеждат само от червените сортове (Пино Ноар и Пино Мьоние). Въпреки това контактът с ципата тук обикновено липсва или е изключително минимален. Вината Blanc de noir не се считат за шампанско розе, дори ако пигментът им е малко по-сив или по-тъмен от обичайните пенливи вина.

Източник: vinepair.com
Снимка: winefolly.com

BulgarianChinese (Traditional)EnglishFrenchItalianJapaneseRussianSpanish