Какво прошепват ангелите на Сина на „Папата на виното”

Essclans Whispering Angel …

Интригуващо вино Розе  може да бъде произведено от Пино Гри до Каберне Фран,от Сечуан до Калифорния.Но истинският духовен дом на този ефирен розов ангел  е Прованс, а когато става въпрос за Прованс, едно име е преди всички – Саша Личин. 

Роден в Бордо и образован  в САЩ, Саша Личин започва да работи в собствеността на семейството си, Chateau Prieuré Lichine и Chateau Lascombes. От ранна младежка възраст-през лятото сади лозички, следи всички процеси на лозята и във винарната, до изработката на етикетите, рекламната стратегия  и крайния продукт.

На 23-годишна възраст,следвайки в САЩ между 1978 и 1982 г.,Саша започва кариерата си, като се занимава с различни начинания, включително организиране на луксозни винени турове във Франция и създаване на договор за избор на Sacha Lichine Estate на вина от Бургундия и Рона.

Други бизнес начинания включват работа като сомелиер в ресторант Anthony’s Pier 4 в Бостън и като основен дистрибутор в САЩ на  Southern Wine & Spirit, както и установяване на винена и алкохолна дистрибуция в Карибите.Разбира се,така и не довършва академичното  си образование.

Определящ момент в кариерата на Саша е, когато той започна да управлява Château Prieure Lichine на 27-годишна възраст.

Запитван често, какво е точно образованието и квалификацията,които притежава Саша Личин винаги отговаря:”Завършил съм най-престижния университет  на  моя баща Алексис Личин,той беше моя единствен професор, а аз бях най-добрия му  студент!”

Кой е ALEXIS LICHINE (1913-1989)

Глобализацията на виното може да се отъждестви  с Алексис Личин, чието семейство емигрира в САЩ от Москва през Октомврийската революция, а след това той емигрира от Америка във Франция по време на младостта си след войната. Неговият  богат житейски опит и дисциплина на характера  култивират  различни способности за насърчаване на информираността и ентусиазма му по отношение на виното.

По време на Втората световна война Алексис  Личин служи в Американската армия и участва в съюзническия десант  през юли 1944 г. в Южна Франция. След като завършва военната си служба като майор и помощник  на  генерал Айзенхауер, г-н Личин помога за възстановяването на множество лозя и изби в цяла Франция, които са били унищожени или съсипани по време на войната. Усилията му помогат да се даде възможност на френската винарска индустрия  да се въздигне до проспериращото бъдеще през следващите десетилетия.

Алексис Личин  полага основите за установяване на първото  си сериозно търговско начинание: Alexis Lichine Selections. Чрез процеса на подбор на компанията си, г-н Lichine създава мобилната  системата за бутилиране на вино в Бургундия, предлагайки по-високи стандарти на Domaines за опаковане и популяризиране на тяхното вино, отколкото бил потенциала  на деня.

Освен това, г-н Личин също създава и притежава Domaines Lichine Newman. Неговото забележително придобиване от 1951 г. на Chateau Prieure Lichine ще остане в семейството почти петдесет години, преди да бъде продадено. Г-н Личин също придобива собствеността на  Chateau Lascombes с група инвеститори и го продава по-късно на Bass Charrington през 1970 г. През 1962 г. той прави провокативно въздействие, като публикува класификацията Grand Crus Rouges de Bordeaux в усилена работа за преразглеждане на остарялата класификация на вината на  Бордо от 1855.

Продължаваща научно-изследователското наследство на Алексис Личин е Книгата за вината на Франция, публикувана през 1952 г., последвана  от Енциклопедия на вината и спиртните напитки на Алексис Личин през 1967 г., след което през 1988 г. се преименува на Нова  енциклопедия на вина и спиртни напитки -Алексис Личин. Цялото изброено творчество е посветено на демистифицирането на Френското вино за поколения любители на виното от цял свят.”Алексис Личин  не сваля короната от главата на Винена Франция, той отваря будоара и за да я направи по-достъпна, но все така красива за своите почитатели.”

 Като се има предвид ненадминатото и прочуто дар слово на г-н Личин,енциклопедичните му познания,  мнозина  познавачи с основание го наричат  Папата на виното.

Синът на Папата с основание гребе от това самочувствие и наследство!

Още когато наливал  вино в „Anthony’s Pier 4 “ на Франк Синатра, Елизабет Тейлър, Ричард Бъртън, Джак Никълсън и дълъг списък от други светила, като студент в Бостънския университет и все още изучаващ виното,Саша знаел,че е  син на легендата  Алексис Личин – написал истинската библия на френското вино, но и въвел френското вино в Съединените щати.

Саша Личин е роден с вино във вените си:

-„В „Антъни“ – с  четири сомелиери на пълно работно време и с винена листа, които постоянно получаваше  Голямата награда на „Винен спектакъл“ – аз успях да разширя  значително хоризонта си.Научих толкова много за калифорнийските вина”- каза Личин, добавяйки, че това е било фантастично време за самоусъвършенстване.-„Макар Баща ми да казваше любезно: Ако искаш да научиш за виното, просто си купиш тирбушон и се научи да  го използваш!”

Личин със сигурност е усвоил изкуството да използва тирбушон. През 1990 г. Sacha Lichine започна бизнес с договаряне, Borvin, който все още работи, като се фокусира върху избора на най-добрите вина от Бордо. Признавайки важността на иновациите във все по-разнообразната винарска индустрия по света, Sacha Lichine разработва линия от нови световни вина от Франция, Sacha Lichine – Vins Sans Frontieres, която днес се състои от селекция от най-добрите производители и вина, от регионите на Франция.

Не мислете, че много хора някога са си представяли, че Саша-синът на Винения папа, ще вземе изведнъж да използва тапата си да запушва розово вино от Прованс, да не говорим за замяната на  замъка Château Prieuré Lichine, който е наследил от баща си в Бордо за един такъв в Прованс. Дионис сигурно се е обърнал в гроба си.

Личин продава имота в Бордо през 1999 г. и продължава да разглежда 32 имота през следващите осем години. Най-накрая, през 2006 г., той урежда сделка за  Château d’Esclans, имот, който е видял (и заобичал) през 1994 г.

–„Това беше доста изоставено  имущество, изглеждаше като лоша сделка,но имението се хвалеше с лозя на възраст от 80 години, които вървяха до пет метра.”-признава Личин.

Но придобиване през 2006 г. на  собствеността  на Chateau d’Esclans в Прованс довежда  до изграждането на голямата марка от световна класа, като същевременно осигурява силен принос  и  безпрецедентен растеж  в категорията на Rose вината.

– „Когато напуснах Бордо заради  Прованс, хората мислеха, че съм напълно откачен – каза Личин. – А аз мислех, че ми предстои да достигна до вълнуваща, нова граница.” 

Изглежда Личин търси ново предизвикателство и може би нещо, което би могъл да нарече собствено, отделно от областта на баща му, с когото е имал здрава връзка. Той запазва дълбоко уважение към баща си и в крайна сметка последва друга част от неговия съвет: Да създаде тенденция, не да следва тенденция!

Защото корените му са червени, Личин разбира магията на Розето от Прованс!

Още  като дете той обича да си припомня слънчевите  лета на Лазурния бряг, обикновено в Монте Карло, където баща му (и всички останали) пиели  бледо розовите розета, с които районът бил известен.

Макар да  не споменава често, Лишин  вече правел френски розе като част от линията на „Новите световни вина“, наречена „Sacha Lichine International — Vins Sans Frontieres“. Въпреки ,че това начинание не било в Прованс – гроздето било вземано отвсякъде във  Франция и винифицирано в съседния Лангедок . Личин  вече  „усещал и чувствал, че ще се случи нещо голямо с Розето“.

Какъвто фактор или комбинация от фактори да са го довели до решението му да се премести на юг – бизнес проницателност, личностно израстване, слънчево време като детски спомен, или нещо напълно романтично – той знаел, че: „чакаше ме нещо ново,нещо,което ми беше отредено да е моето постижение”-Не му е липсвало никога самочувствие, нали?!

Саша Личин заработва с енолога Патрик Леон.

Патрик Леон има несравним опит в правенето на велики вина в света. Роден в Бордо с богата професионална биография и  образование по енология, което Патрик изучава в родния си град, както и управление на винарския бизнес.

През 1972 г. Патрик се присъединява към Alexis Lichine & Company в Бордо като мениджър за закупуване на френските вина. Освен това е заемал длъжностите  технически ръководител и генерален мениджър на Château Lascombes Crus Classé в Margaux & Château Castéra в Lesparre-Médoc.

Патрик също работи с Алексис Личин за разработването на материалите за неговите книги. През средата на осемдесетте години на миналия век, Патрик работи с барон Филип де Ротшилд почти двайсет години.За барон Филип дьо Ротшилд той ще служи като управляващ директор, който ще наблюдава техническите отдели, включително лозята на компанията и съоръженията за винопроизводство за Шато Мутон Ротшилд, д’Армалхак, Клерк Милон, петит Мутон, Ейл д’Аржент, Опус Едно в Калифорния, Almaviva в Чили, Domaine de Lambert & Baron d’Arques в Лангедок, Mouton Cadet в Бордо, както и други вина от портфолиото на BPHR, включително Escudo Rojo в Чили. Широкият опит и познания на Патрик са създали основата да се превърне  в главен енолог-консултант и да заработи със Саша Личин в този си капацитет.

„Нека направим нещо, което бихме искали да пием, в случай че не можем да го продадем“, казват си двамата. Това не се оказа проблем, въпреки че има много дегустации, които траят толкова дълго, колкото три непрекъснати дни, когато започват да смесват –да асамблират розетата .
„Нужни са много повече усилия, за да се направи добро“, каза Личин.” Тъй като мацерацията не се използва, трудно е да се получи характер, дълголетие и вкус, като същевременно се запази характерният му блед цвят, обяснява Личин (очевидно подхождащ към предизвикателството с ентусиазъм).

-„Качеството е натрупване на детайли -уверява Личин. Той изважда основните фактори при производството на вино: микроклимат; почва; съпоставяне на сорта грозде с гореспоменатия; и „човека зад бутилката“

 Човекът зад бутилката е склонен да се погрижи за тези детайли и е инвестирал много пари в технологията, за да го направи. Особено важни фактори са сложните контроли за температурата от момента, в който гроздето се рони(късно и ръчно) до отделни монитори за всяка дъбова бъчва по време на ферментацията (за горните три нива), съчетани с минимално излагане на кислород. Тяхната “оптична система за сортиране на очи” дава възможност на винопроизводителите да уточнят точно какво търсят в гроздето, което в крайна сметка ще отиде в бъчвите. В самия край, небцето на Личин и Леон ще определи какво ще се случи в бутилката.

Личин казва, че убеждаването на хората, че Розетата са сериозно вино, е предизвикателство за него. Подобно на баща си, за когото разказвали, че е пътувал винаги с автобус от Ню Йорк до Чикаго, за да убеждава лично всеки търговец да купува френското му вино, Личин скъсал не един чифт обувки, за да : „говоря лично с някой търговец на дребно за Garrus Rose, най-висшето розе, което се продава за около $ 100 и е може би най-скъпият розе в света,а за мен и най-прекрасното и когато чуваха цената, казваха:„ Шегувате ли се? – Тогава, след като са го опитали – продължава Личин, – те казват нещо като: „Виж, не мога да продам много от това, но ще си взема пет-шест бутилки за всеки  случай“. 

 -„Ангелски шепот” Розе е най-типично Прованс розе- много бледо розово на цвят, свежо, сухо, изключително освежаващо, минерално розе, каквото очакваме от вино на Château d’Esclans. Има грейпфрут на нос, за мен и флорален аромат,а за съпругата ми -усещането в устата било нежно копринено, с вкус на ягоди по никое време”.

 

 

 В наши дни вече не е толкова трудно да се продава Розе. Според Vins de Provence, търговската група, натоварена с популяризирането на вина от Прованс, докладът на Nielsen от януари 2018 г. разкрива, че „продажбите на дребно в САЩ на вносни розе вина  с цена над 15  долара за бутилка са нараснали с  28% .Това представлява ръст над 15 пъти по-голям от общия обем на продажбите на трапезни вина на дребно за същия период, което означава, че розето  остава една от най-бързо растящите категории вино в страната. “

Трябва да се внимава със Саша Личин, който залага срещу коефициентите и се е заел да направи най-доброто Провансалско Розе  в света.И най-скъпото! Много винени експерти, смятат, че той е постигнал тази цел. Личин признава, че е помогнал да се постави нов стандарт в изработката на розе и че „е извел  категорията напред”. Личин изглежда доволен, че е изиграл фундаментална роля в издигането  нивото на висококачественото розе от Прованс и лично е доволен от успеха на своите топ розе вина. – Гордея се с тях, като че ли са мои собствени деца!” 

„Беше много работа и не се случва за една нощ“, признава Личин,- „Не е прищявка. Розето се превърна в истинско явление.То е феномен!“  
„Саша е страхотен, той е страстен“, казват за Личин. „Това, което виждате, е това, което получавате.“ 

 Никога не е било лесно да бъдеш себе си и да си оформяш собствената ниша в света на виното,особено ако баща ти е известен като „папата на виното“. 

 

По материали от: dnfinewine.com THE MODERN TROBADORS Sacha Lichine talks … – Chateau d’Esclans

Снимка: WT Manfull, DavidLincolnRoss

BulgarianChinese (Traditional)EnglishFrenchItalianJapaneseRussianSpanish