История на бутилките на Прованс – част II

Domaine Отт бутилка

Domaines-Ott-Clos-Mirielle-Blanc-de-Blancs-306x1147

 В Domaine Отт характерната бутилката е създадена през 1930 г., за да съвпадне с пускането на тяхното ново качествено  органично вино  и то да се предлага в такива бутилки.Няколко провансалски съвременници са били толкова находчиви с новия си търговския подход към новия тип бутилка, която успява да ги държи в челните редици на производителите на качествено вино в Прованс за останалата част от двадесети век.

 René Ott е точно такава предназначена бутилката, с дълго наклонени раменете, подобни на тези на бутилката Rhone, изпъкнала в средата и тясна в основата  с малък разширяващ се  ръб. Насочена към пазара на ресторантите, новата бутилка става моментално разпознаваема като вино от Домейн Отт със своята уникална опаковка.  Отт продължи да използва подобна форма на бутилката до днес.

 

image006Бутилката Lampe де Meduse на Ste Roseline

Барон Анри де Лавал на Château Ste Roseline разказва как, през 1949 г. на „Torch на Медуза“ образна бутилка, въз основа на древен фенер с широка основа и издължен врат, е създадена от семейството му, и кръстена  на Confrerie де Meduse, асоциация от седемнадесети век, която гарантира,че виното е толкова невероятно,че ще  върне „моряците обратно  в Марсилия”.

 През 1951 г. барон дьо Лавал съживява Confrerie де Meduse асоциация, създавайки гилдия на провансалските винари, за насърчаване на вината на Прованс.

Той предлага точно тази  форма  на бутилката за всички провансалски вина, но Château Ste Roseline остава единственото шато,което я  използва.

Marie-Christine бутилкаimage007

 През 1954 г. семейството Fabre , които са в търговията с бутилиране на вино  от 1932, решили да проектират сами собствените си бутилка.  Тяхната цел била да се създаде една бутилка едновременно елегантна  и практична. Техният основен клиент в началото на 1950 год.бил  железопътния транспорт  на „Вагоните-Lits“.  Вагоните-„Lits” поискали бутилката да има тежка база, за да има допълнителна стабилност върху масите  в ресторантите на влаковете при движение. Train Bleu (Синият  влак) е бил бляскавия  начин да се  пътува от Париж до Ривиерата преди Втората световна война.  През 1950-те години, когато все повече хора започват да пътуват  на почивка и Южна Франция се превръща във все по-популярна дестинация сред голям брой пътници, това става видимото маркетинг изображение на вината на Прованс.

image008

За вдъхновение, семейството използвало  дизайна на една ваза ,тяхна фамилна собственост, направена от известния glassmaker Гале .  Бутилката, направено от Saint Gobain , е обявен за „Marie-Christine“ след като последния член на семейството Fabre.  (През 1984 г. Мари Кристин получава бижу – златна висулка с формата на бутилката като подарък за рождения ден.)

Domaine де ла Courtade , на остров Porqueyrolles, внимателно обмислили  изображението  на своята бутилка с цел да се предадат в дизайна на тяхната бутилка и  етикет „, избрани  всички  предизвикателства на традиция.“  Това е отразено в производството на вино – радикално в момента в края на 1980 г. за използването на традиционно грозде, направени в модерен стил „нов свят“ – създаване на големи плодови вина.  Тяхната брошура илюстрира как дизайнът на бутилката е вдъхновен от класическата гръцка амфора, допълнително подчертано от снимка на една амфора на етикета.

Château Maravenne бутилка план 1993image009

Шато дьо Maravenne , в La Londe, стартира с  нова бутилка през 1993 г. за специалните си  Cuvee -та.Разходите за този изключителен дизайн са  в размер на 100,00 FF и разходите за всяка бутилка са  4.50 FF.

Традиционните характеристики на провансалската бутилка за Розе са били запазени, в съчетание с по-прави рамена, свързани с бутилката Бордо.  (От 2015 г. тази форма  на бутилката вече не се използва)

 През 1993 г. има 25-30 различни Domaine бутилки от само една кооперация.На Cave кооператива -Ramatuelle , има своя собствена индивидуален бутилка, оформена като една амфора с две малки дръжки на рамената.  (От 2015г. тази форма на бутилката вече не се използва.)

Маркетинг и брандинг

 Атрактивен подход  като формата на бутилката е и  производството на сравнително малки количества, което означава, че цената им е висока – 3-4 FF за  бутилка в сравнение с 1 FF  за основната бутилка Бордо.  Въпреки тези разходи, ползите от такава изключителна форма на бутилка са  признати.  На маса в ресторант такава бутилката ще бъде моментално разпозната, докато в ексклузивни магазини като Fauchon атрактивната бутилката води до увеличаване на стойността на виното като подарък.

image010

Класическият „Мей Уест“ все още се използва за „М де Minuty“

„Синдиката по правата на Côtes де Прованс“ е създаден през 1931 г. .Той трябва да отговаря за поддържане на качеството и имиджа на вината от региона.  През 1960 г., тъй като все повече собственици на лозя бутилират собственото си вино в  бутилка Бургундия или бутилка Холандес , Синдиката решава да проектира и запази авторското право  върху собствена бутилка.

“ Провансалски флейта корсет „, по прякор „Мей Уест“ (по очевидни причини) е позволено да се използва само за Domaine бутилирани вина и отделно разрешение за използване на бутилка, по прякор „патладжан“ е запазено за ползване от négociant -бутилирани вина, но това е по-малко строго контролирано.  Само  за вина с  наименование Côtes де Прованс е позволено да се използват  тези две бутилки.

 Оригиналният дизайн на двете бутилки е за по-тънки, и по-високи бутилки, но сегашните бутилки са почти незабележимо по-тлъсти и по-ниски.  Причината?  Чисто практическа – хладилници, рафтове и стелажи  за вино са изградени, за стандартни размери и оригинални бутилки, включително и някои от настоящите специални Domaine бутилки.

image011

 Въпреки ,че различните бутилки показват източника на бутилиране и специалните Domaine бутилките отразяват индивидуалност и стил, нито една от тези фантастични дизайни  не може да се разглежда като гаранция за качество, въпреки ,че разходите, направени при създаването и използването на изключителните Domaine бутилки се посочват гордост от собствениците.  Много Domaines бутилират  своите сериозни вина- бели и червени в Бордо бутилки, докато ежедневната гама, вина,консумирана ,обаче,от туристите, както и техните розови вина, са достъпни само в провансалски или „фантазия“ бутилки.

Ситуацията се превръща в порочен кръг.  Атрактивните плакати и реклами затвърждават в ума на потребителите, че най-чувствените извивки на бутилката провансалско Розе са свързани с горещия  слънчев Прованс и точно това е  виното,което трябва да се пие под чадърите на морските барове по протежение на цялата  Ривиера и Лазурния бряг.  Много туристи се връщат от почивката си със спомени от едно прекрасно вино, но те не могат да си спомнят името му, помнят само необичайна форма на бутилката.  Този имиджов  успех  символизира вината на Прованс.  В Англия това е почти закон  за провансалско Розе да се сервира в бутилката на Мей Уест и мнозина смятат, че сериозното признание за това вино се дължи изцяло на формата на бутилката.

Една идея се обмисля  в началото на 1990 г., че трябва да има  конструктивна политика за създаване на корпоративен имидж за вината на Кот де Прованс, но съпротивата е силна.  Най-предпочитан дизайн е удължената бутилка Бордо стил – широки рамене с конусовидна основа, дълга шия и високо горе издута, подобна  на тази при Ste Marguerite, Château Minuty, Domaine де ла Courtade, Château Ferry Лакомб, Castel Roubine и Domaine Rabiega ,  Тази елегантна бутилка е подобна  на антична амфора и италианска стара бутилка Бордо и ни връща към класическата история, че “ провансалската флейта корсет “ отразява най-добре формата на класическа амфори.

За Бандол вече има решение, че техните вина всички трябва да се бутилират в Бордо бутилки.

В Coteaux d’Aix, една бутилка Aixoise е проектирана с двойно рамо, но тези бутилки не изглежда да  пленяват въображението на много винопроизводители, така че успехът им остава неизвестен.

В рамките на малка площ  в Ле Бо, има достатъчно разнообразие, включително и бутилка Холандес на Mas де Gourgonnier.  Château La Coste използва  подобна  Нормандия бутилка.

Днес, качеството на провансалското вина непрекъснато се подобрява и се изисква нов негов  възроден образ, но дали индивидуалистично настроените  производителите на Provence са готови да отговарят на тази потребност, когато са вложили до сега  толкова много усилия в създаването на собствената си идентичност, е друг въпрос.

Регионалният образ е,създаден  някога от Бордо бутилките с високи рамене, Бургундия и Рона- с наклонени рамене, Chianti  със своята характерна колба форма на бутилка и покрита със слама fiasco оплетка, която носеше пасторално безгрижие и дългите стройни рамена на  бутилки Германия-зелени за Мозел, кафяви за по река Рейн, до голяма степен изчезна като елемент от пазара,защото производителите се опитват днес да постигнат по-голям международен успех и предпочитат унификацията.

BulgarianChinese (Traditional)EnglishFrenchItalianJapaneseRussianSpanish