История на бутилките на Прованс – част I

Римляните наричали областта в югоизточната част на Франция Provincia Ностра („нашата провинция“), давайки името на региона. Точно на юг от Алпите, това е първата римската провинция извън Италия.Но вино се е правило в тази област в продължение на най-малко 2600 години, откакто древните гърци основали град Марсилия в 600 г. пр.н.е.

През цялата история на региона, лозарството и винарството са били повлияни от културите, които присъствали в Прованс: древните гърци, римляни, гали, каталунци и савойци. Тези различни групи, допринесли за  голямо разнообразие от сортове грозде в региона, включително сортове грозде от гръцки и римски произход, както и испански, италиански и традиционни френски винени сортове грозде.

Точно от кога лозарството датира в Прованс е трудно да се каже.Археологически доказателства, под формата на фрагменти от амфори, показват, че гърците първи са произвеждали вино в региона.По времето на римляните, които завладяли района, през 125 г. пр.н.е.,виното, произведено там имало репутация  сред цялото  Средиземноморие  за  висококачествено.

image001Следите на  гръцката керамика се крият дълбоко по бреговете на цялото Средиземноморие. С  амфори се е транспортирало виното,което гърци и римляни са правили по тези земи.Древни са лозарските корени в горещия, скалист пейзаж на Прованс. Легендите за авантюристи, герои и империи, установяващи се в земята.  Phocians, потвърждават намерените археологически следи за  оживена  винена търговия и пряка  връзка на Антична Гърция,а по-късно  и на Великата Римска империя  с  Провансалкото вино.

Древни останки, изкусително близо до брега, изобилстват от открити амфори ,пълни с вино.

 В тези далечни времена на Империята ,богатите употребявали винени бутилки, чието крехка стъкло пречило на виното да се окислява с възрастта,но трудно оцелявали като артефакт. А бедните маси използвали кожени мехове, често покрити с катран и смола, или глинени делви и керамични стомни,които предполагали директна и бърза консумация на виното.

image002

Провансалски керамични винени кани  от Гръцко – Римския период

Старите керамични кани за съхранение вино, дошли от древността ,се запазили през Средновековието с тяхната охра или зелена глазура около ръба.Все още могат да бъдат намерени, разпръснати по целия Прованс, разпознаваеми  по малкото чучурче в основата на гърлото.Използвани почти до средата на шестнадесети век.

С течение на времето, лозарството и производството на вино в Прованс са били повлияни от широк кръг от хора- управници и културно-религиони личности, включително сарацините, Династията на Каролингите, Свещената Римска империя, графовете на Тулуза, каталунците Рене от  Неапол ,Камарата на Савоя и кралство Сардиния.

Tobais Smollett, която пътувала до Ница, като част от своят Grand Tour в средата на осемнадесети век, отбеляза в пътеписите си, че местното вино се „държи във нещо като флакони или големи колби, без тапи, само със засмолени около гърлото парчета плат.

image003

Стъклена кана от град Био с типичните мехурчета в структурата си.

Много керамични делви и кани са били направени от поколения италиански грънчари, базирани около село Biot на върха на хълма, близо до Кан. Но тъй като популярността на стъклените изделия растяла, грънчарите обърнали гръб на древната керамика за да развият  стъкларството и стъкларската промишленост на Biot и точно тя  ги прави известни.Първите майстори на стъкло,заселили в Biot през осемнадесети век, първоначално започнали да правят  функционална стъклария като маслени лампи и буркани.  Първоначално работата им не се приемала за  нещо красиво, а по-скоро само функционално и полезно.

 Днес градчето Био е известен стъкларски център с красивите си стъклени предмети от дебело като буца  стъкло, изпълнено с поразително ефектни мехурчета.Очевидно това стъкло произлиза от стъкло, направено от един стажант стъклар. в La Verrierie де Biot, основана през 1956 г. Тя е отличителна и моментално разпознаваема марка като Biot Glass .

 Бутилките за вино, които римланите използвали и които  били за дълго забравени през Средновековието,по-късно се появили,но не и такива първоначално, както ние ги знаем.Те били прекалено тумбести,разкривени и  не изглеждали добре  чак до началото на седемнадесети век, когато подобряване на технологиите и обработката на стъкло,дали правото  на glassmakers да варират форми с по-голям контрол на производството и да произвеждат по-силна  и здраво стъкло.

Дори и с подобряване на качеството,обаче, виното обикновено се купувало и съхранявало  в  дърво или керамика  и се преливало в бутилки само за по-красиво обслужване на масата.

Често  бутилките носели семейния печат, били по-скоро  кълбовидни по форма, с къс врат и имали  леки ,но постоянни отклонения в качеството.

Бутилките  с наклонени рамене започват да се появяват около 1715 и от средата на осемнадесети век еволюират  в такива с високи рамене и издължено гърло .

image004

Бутилки  Shape –различни години

Развитието на по-дълги, по-икономични  бутилки не е само заради модата. Тогава стана ясно, че виното се подобрява, ако се съхранява в херметически затворена бутилка и за бутилкатада остане херметически затворена, е от жизненоважно значение.Разбира се ,че  бутилките трябва да се съхраняват в хоризонтално положение, или с главата надолу, за да се запази тапата влажна.  Старите криви и изтумбени  бутилките не биха могли да бъдат поставени легнали или заемат прекалено много място, ако се съхраняват с главата надолу -.Така благодарение на необходимостта от повишено качество на виното се родила  новата, по-икономична  и издължена бутилка

Twentieth Century провансалска Бутилка.

Този стил на бутилката в голяма степен остава непроменен до ХХ век, когато вината от цяла Европа започват  да се предлагат на пазара за по-широка аудитория.Докато по-голямата част от провансалското вино е продадено в тази бутилка, малко вино се продава в бутилка с дълги полегати рамене, типични за Бургундия и долината на Рона.

В края на 19-ти век, епидемията от филоксера достига Прованс и опустошава лозарството в региона. Много лозя са презасадени наново, а повечето собственици се ориентират към високодоходните,но по-нискокачествени Carignan сортове.Прокарването на първата железопътна линия през 19 век отваря нови пазари за вино към Париж на север. През  20-ти век, развитието на туризма по Френската Ривиера, превръща вината на Прованс в модна икона,заедно с типичното за района кулинарно разнообразие.

През 1930 г., провансалски Domaines, които произвеждат качествени вина, започват  да мислят за бутилиране на виното им в независеща от негосиантите и прекупвачите нова бутилката,която да ги прави лесно разпознаваеми и предпочитани.Те решиха да разработят свои собствени бутилки.

През 1980-те години не е необичайно да посетите провансалски Domaine и собственикът да използва индивидуална форма на бутилка за своето Розе, само за да може да каже, че тя е била „проектирана от бабата му”, например.

image005

Конкуренцията между Domaines трябва да е била много  силна, когато семействата си съперничиха за проектиране на най-елегантната и отличителна  бутилката.  Много използвали  формата на класическата амфора  или средновековния буркан  като  вдъхновение.

Следва продължение…

BulgarianChinese (Traditional)EnglishFrenchItalianJapaneseRussianSpanish