Винарска изба Афузов – Rose Wine Expo 2021

 2016 Сребърен медал: Кор Кароли Розе каберне совиньон 2015 Афузов ООД дебют

 2016 Сребърен медал: YSTERY DEBUT Cabernet Sauvignon & Syrah  каберне совиньон, сира 2014

И във винопроизводството съществуват модни тенденции, които определят търсенето на пазара, коментира Минчо Афузов, собственик на  високотехнологична винарна в Сливенско.

Vinarna_Afuzov_01

Част от тенденциите са циклични, а други дълготрайни. Мода има при розето, вече залязва тенденцията на сьомговите вина, произвеждани от по- леките сортове, като пино ноар, например. Преди години е било модерно розе да се прави от по – тежки сортове, като каберне и сира.

Сега Афузов вероятно ни очакват няколко години, когато розето няма да бъде на мода. Другият вид тенденция е търсенето на местни вина. Световните пазари в момента са насочени към вино, произведено от местни сортове, или купажи с местни сортове. „За Сливенско специфични са памидът, шевката и червеният мискет.

Vinarna_Afuzov_06 Vinarna_Afuzov_07  Vinarna_Afuzov_05 

Особено привлекателни за чужденците са други типично български сортове – димят и мавруд. За разлика от чуждите купувачи, българите търсят предимно вино от екзотични сортове или купажи с тях. Това са малбек, сира, марсан, гренаш. Те обаче не намират място в България и резултатите от тях не са постоянни, добави винопроизводителят.

 

Vinarna_Afuzov_03 Vinarna_Afuzov_02

Адрес
42.654131, 26.470215, 8000 Калояново

Използвани са материали от slivensega.wordpress.com

BulgarianChinese (Traditional)EnglishFrenchItalianJapaneseRussianSpanish