Изкушението да се произвежда занаятчийско Single Malt Scotch Whisky

Безценни капки от чистото злато на HIGHLAND

гостуват  в Градината на ROSE WINE EXPO 2019

Думата уиски (whisky) идва от келтския израз «uisge beatha». С времето за англоговорящите се променя на уски (usky), а в последствие — на уиски (whisky). Днес това пленително питие е познато като Шотландско уиски (Scotch Whisky) или просто Скоч (Scotch)

«Eight bolls of malt to Friar John Cor wherewith to make aqua vitae»

«Осем бола малц на отец Джон Кор да направи жива вода». Този цитат от архивите на хазната е най-стария документ, свъзан с уискито и датира от 1495 година. Тази поръчка се равнява на около 1600 бутилки и е доста сериозно количество, което удостоверява, че дестилацията е вече много добре установена практика в Шотландия.

Ніghlаnd e нaй-гoлeмият peгиoн в Шoтлaндия, зaтoвa e тpyднo Xaйлeнд yиcĸитaтa дa бъдaт лecнo xapaĸтepизиpaни. B ceвepнaтa мy чacт имaмe yиcĸитa c плътнo тялo, мнoгo шepи и мeдeнa cлaдocт, ĸaтo Dalmore  и Glenmorangie. Ha юг пъĸ ca пo-плoдoви,cyxи и лeĸи ĸaтo Edradour и Aberfeldy. B изтoчeн Xaйлeндc ca cyxи, c плътни тeлa и мнoгo шepи вĸyc, ĸaтo дoбъp пpимep ca Glendronach  и Glen Garioch. Ha зaпaд ca нaй-cилнитe cингъл мaлцoвe, oпyшeни и тopфeни. Tипичeн пpeдcтaвитeл e Oban.

Дестилерия TULLIBARDIN е собственост днес на Picard Vins & Spiritueux .Тя стои гордо в село BLACKFORD –врата към HIGHLANDS.

През 2003 г. TULLIBARDIN е закупена  от предишни собственици на Whyte & Mackay от независим консорциум, който бързо го изважда от нафталина, в който е живял от 1994 г. Въпреки че първоначалните обеми са доста малки, новооткритата дестилерия сега се приближава до относителната си пълнота:капацитет от над 2,5 милиона литра годишно.

В продължение на десетилетия тази  НЕЗАВИСИМА, СЕМЕЙНА ДЕСТИЛЕРИЯ произвежда РЪЧНО ИЗРАБОТЕНО SINGLE MALT SCOTCH WHISKY.

Историята,обаче,на TULLIBARDINE като МЯСТО ЗА ВАРЕНЕ И ДЕСТИЛИРАНЕ  е  една от най-старите в  ШОТЛАНДИЯ, датираща от 15-ти век. Историята започва през 1488 г.,когато  МЛАДИЯТ КРАЛ ДЖЕЙМС IV от ШОТЛАНДИЯ, спрял преди  КОРОНАЦИЯТА си да закупи бира  от  МЕСТНАТА ПИВОВАРНА. Тази ПИВОВАРНА била  ИЗВЕСТНА с ПРОИЗВОДСТВОТО НА ФИНА БИРА в резултат на качествата на ВОДАТА от местните водоизточници. През 1503 Г. КРАЛЯТ им е дал  КРАЛСКА ХАРТА за ПРОИЗВОДСТВО.

През 1947 Г. известният  архитект УИЛЯМ ДЕЛМЕ-ЕВАНС (който също е работил известно време в друга дестилерия на Уайт и Макей, остров Джура), започва да преобразува оригиналната ПИВОВАРНА  в  ДЕСТИЛЕРИЯ TULLIBARDINE.

След като изследвал обстойно водата от близките извори, ДЕЛМЕ-ЕВАНС вече знаел,че е намерил ИДЕАЛНОТО МЯСТО за ДЕСТИЛИРАНЕ на  ПЕРФЕКТНОТО УИСКИ.

Водата идвала от околните хълмове Ochil Hills,образувани тук преди повече от 400 МИЛИОНА ГОДИНИ със слоеве БАЗАЛТ и ЧЕРВЕН ПЯСЪЧНИК.Тези хълмове отдавна били известни със  ЗЛАТОТО, което някога било добивано от тях.

Щяло да отнеме повече от петнадесет години за да започне през 1979 Г. HIGHLAND SPRING да бутилира тази ЧИСТАТА ВОДА, която минавала през тях.

След като уискито било дестилирано първоначално, то се нуждаело от съвършенното буре за да узрее.Експертите в Дестилерията избират БЪЧВИ за ПЪРВО ПЪЛНЕНЕ от  НАЙ-ДОБРИТЕ ДЕСТИЛЕРИИ за БЪРБЪН в КЕНТЪКИ,АМЕРИКА.

Така се създава СУВЕРЕНЪТ- ”АВТОРСКИЯТ ПОДПИС” – TULLIBARDINE SOVEREIGN.

След това се избират БАРИЦИ ,в които е отлежавало първокласно  ШЕРИ от най-добрите ВИНЕНИТЕ ЗАМЪЦИ на ЕВРОПА.Защото дестилатът на TULLIBARDINE е предразположен към пълноценен контакт с дървото.Дестилерията винаги е избирала най-добрите дървени бъчви за ПЪРВОТО ПЪЛНЕНЕ, за да се предаде МАКСИМАЛЕН ВКУС и ЦВЯТ. Това е много важен процес, тъй като по време на съзряване на уискито до 70%  от АРОМАТА и  ЦВЕТА му ще се извличат от дървото.Отлежаването и бутилирането директно от бурето е сложен и максимално контролиран процес.

ПОДПИСАНИЯТ СИНГЪЛ  МАЛЦ от TULLIBARDINE SOVEREIGN е с  КРАСИВ ЗЛАТИСТ  ЦВЯТ ,а аромата му освен ЦВЕТНИТЕ СЛАДКИ ЕЧЕМИЧНИ НОТКИ отчетливо се долавят ФИНИ НОТКИ на ВАНИЛИЯ. На  ФИНАЛА има шоколадов ФЪЧ, КРУША и МЕКА ПОДПРАВКА.

225 SAUTERNES CASK FINISH-е чудесно,богато уиски,което е съзрявало в БУРЕТА от КЕНТЪКСКИ БЪБЪН,а отлежаването му е завършено поне за 12 месеца в 225 литрови  SAUTERNES БАРИЦИ.

Този прекрасен златист TULLIBARDINE има изразени НОТКИ на  ЦИТРУС на нос и  НОТКИ на  ВАНИЛИЯ и ОВЕСЕНА КАША .На небцето се усеща ТРОПИЧЕСКИ АНАНАС и ПОРТОКАЛОВА КОРА. TULLIBARDINE 225 SAUTERNES CASK FINISH завършва за ФИНАЛ с  КРЕМООБРАЗЕН РЪБ от сладка маслена сметана.

228 BURGUNDY CASK FINISH- РУБИНЕНИЯТ ОТТЕНЪК на това уиски идва директно от контакта с дървото поне за година в периода на неговото съзряване в 228-литровите БАРИЦИ, в които преди това е отлежавал ПИНО НОАР от CHATEAU DE CHASSAGNE MONTRACHET. Носът му е сложен,включва ЧЕРВЕНИ ЧЕРЕШИ и ВАНИЛИЯ с НОТКИ на  ШОКОЛАД и  ТУРСКА БАКЛАВА.

На небцето има подчертан намек за ЧЕРВЕНИ ЛЕТНИ ПЛОДОВЕ, повече ШОКОЛАД и сладка ПУДРА от  ПОДПРАВКИ на ФИНАЛА.

500  SHERRY CASK FINISH-уиски ,с характерния SHERRY завършек.Първоначално е съзрявало в бърбънови бъчви, преди да прекара известно време,но не по-малко от година и половина  в 500-те литрови бурета от шери, в които преди това е лежал ЛЕГЕНДАРНИЯ  PEDRO XIMENEZ.

Неговият дълбок кехлибарен цвят е вследствие на контакта с бурето. На  нос има интензивни  ЯБЪЛКОВИ НОТКИ с НОТКА на  ОВЕСЕНА КАША. Тези нотки на ДОМАШЕН КОЛЕДЕН УЮТ така добре се съчетават с  ПИКАНТНИЯ вкус на  КАРАМЕЛИЗИРАНИ ЯДКИ на ФИНАЛА.

Безценна семейна колекция от FAMILY CASK  SINGLE MALT SCOTCH WHISKY:

TULLIBARDINE 1952

TULLIBARDINE 1962

TULLIBARDINE 1970

В  Градината на ROSE WINE EXPO 2019

ще е напълно финансово възможен лукса да опитате характерни
Single Malt Scotch Whisky блендове от непопулярни дестилерии от различните уиски региони като:

Highland Queen и Tullibardine, Ben Nevis и Wolfburn, Beinn Bubh и Adelphi от Highland,
The Ileach и Finlaggan  от Islay,
Wemyss Malts,
Spey,
Penderyn от  Wales,
представени от Absolut Ltd.

BulgarianChinese (Traditional)EnglishFrenchItalianJapaneseRussianSpanish