Изба Кортен – Rose Wine Expo 2019

Изба “Кортен” е разположена в лозаро-винарския район “Тракийска низина”. Известна е с прилаганите методи на микровинификация и с емблематичните си червени вина.

В Кортен разполагаме с отлична система за охлаждане на мъст и вино, която позволява да прилагаме съвременни винарски практики.

Вината от бутиковата серия Solitaire са символ на върховите постижения в българското винарство през последните години. Тя се състои от няколко single vineyard вина, получени след продължително изследване на отделни лозя в Южна България.

Това са елитни вина с нова и модерна концепция, с изключителна индивидуалност, силен характер и богато съдържание, които ярко отразяват авторския стил на енолозите.

Значимите моменти, при сътворяване на вина с благороден произход и личен облик, са определянето на подходящи лозя, използването на ръчен труд при обработката на гроздето и внимателен контрол в хода на винификация. Ръчно обрано, гроздето се доставя в касетки. Следва допълнителен подбор на добре узрелия и здрав плод. Гроздето ферментира на отделни партиди в малки дъбови съдове. Вината съзряват в бъчви от френски и американски дъб около 12 месеца и стареят в бутилка поне 4 месеца преди пускането им на пазара.

Single vineyard вината „Кортен“ са резултат от дългогодишна селекция на отделни лозя в Южна България. Това са уникални вина, с модерна концепция, изключителна индивидуалност, силен характер и богато съдържание, които ярко отразяват авторския почерк на енолозите Капка Георгиева и Димитър Панов. Създават се в бутиковата изба в с. Кортен, специално пригодена за винификация на грозде от избрани масиви и известна с методите си на микровинарство.

Контакти

обл. Сливен, общ. Нова Загора, с. Кортен 8930
тел.: +359 2 969 7980
e-mail: office@domaineboyar.com
Координати: 42°32’21“N, 25°59’56“E

BulgarianChinese (Traditional)EnglishFrenchItalianJapaneseRussianSpanish