24.06.2024
Жури

За Комисиите, компромисите и още нещо…

Фестивалът на виното Розе ROSE WINE EXPO и учредения от него Национален Конкурс за Розе „Златен киликс“ са онзи необходим посредник между производителите и потребителите, който насочва вниманието, обогатява потребителя с критерии по които той може да оценява по-добре виното.

Прочие, това трябва да е целта на всеки подобен форум за вино-да запознава,  да ограмотява,  да оценява и да издига вкуса на потребителя, заедно с повишаване нивото на винопроизводството-от микровинарната до голямата винена корпорация.

Търговията с вино и винени продукти има своята специфика и за да е успешна тя трябва да бъде онзи мост, на който се срещат търсенето на потребителя и възможностите на производителя. Само тогава има смисъл и нека под моста да оставим да тече реката на несбъднатите мечти и пропилените шансове, на търговските стратегии и маркетинговите амбиции.

Погледната от тази камбанария работата на Дегустационната комисия от професионални дегустатори е много важна.

От една страна тя трябва да улавя технологичните грешки, микробиологичните проблеми в производствената среда и редица други несполуки, липсата на компетентност,  а това са непростими за всяко производство изисквания.

От друга страна трябва да подкрепя добрите практики и да толерира оригиналните решения и сполуки.

Добре свършената работа на всяко поле е очевидна и също трябва винаги да се дава за пример.

Всяка реколта е различна, тя е материализиран сбор от фактори на околната природна среда и аграрни практики, тя показва безапелационно кой и до колко добре е свършил или не свършил своята работа. Има винаги успехи, има провали, има и опити да се замаскира истината.

Има отлични технолози, тесногръди практици, има вманиачени схоластици и лениви стопани, има позитивни новатори, хвърчащи визионери, има трогателни аматьори, има и каскадьори.

В оценяването на вината, компромиси не се правят.

Безпристрастност и компетентност-това е формулата за истински успех.

Още през 2011 година избрахме най-добрите да оценяват вината и труда ви, на тях възложихме да оценяват виното с Розов цвят, което беше нещо ново, странно и модерно тогава. Сега е неделима част от портфолиото почти на всяка изба. Днес виното Розе е вече традиция.

Залагаме до днес на големите дегустационни експерти на България, на хората които журират на всички международни конкурси, които изградиха респектиращи кариери, но вложиха невероятни усилия и лични средства в познания и опит за да стигнат върха.

Председателското кресло е винаги запазено за г-жа Вино – Вили Гълъбова – какво може да се каже повече от фактите: учредител на Българската Винена Академия, винен консултант и експерт с над 17-годишен международен опит, част от който на висока мениджърска позиция в седмата по големина компания в света за вина и напитки. Специалист с международно признание, първата българка, обучавана в най-престижната образователна институция за вино в света – INSTITUTE OF MASTERS OF WINE, LONDON. Сертифициран международен винен съдия, който журира на такива престижни световни винени конкурси като: International Wine and Spirit Competition, UK, Sélections Mondiales des Vins, Canada Vinitaly, Balkan International Wine Competition и др. Вили е член на дегустационния панел на Националния институт за изследване на вината и спиртните напитки, а също и на Дивино . Автор е и на множество статии, есета и книга с винена тематика.

Експертизата е винаги на “Каталог на българското вино” или половинката от издателите „Ка&Та” – Катя Йончева: магистърска степен по икономика от УНСС и по технология на виното от Университет по хранителни технологии. Завършва WSET Diploma. В момента се обучава към Institute of Masters of Wine. От 2012 година двете с Цвета Тановска са основатели и автори на ежегоден двуезичен винен католог. Част са от дегустационния екип, който оценява около хиляда вина всяка година. За десетото издание на КА&ТА българското вино 2022 получават и престижната награда на Gourmand Awards за винен гайд. През последните години са жури в различни винени конкурси в България и Европа. Страстта им към виното ги отвежда по винени маршрути по цял свят.

Академична компетентност и безпристрастност е на доц. Д-р. Надежда Благоева – Катедра „Технология на виното и пивото“ Университет  по хранителни технологии (УХТ) Пловдив.
 
Повече от половин век в катедра „Технология на виното и пивото” се подготвят кадри за водещи отрасли на хранителната индустрия, каквито са производството на вино и високоалкохолни напитки, малц и пиво, безалкохолни напитки и води – минерални, изворни и трапезни. От създаването на катедрата до миналата година в двете форми на обучение (редовно и задочно) са дипломирани като инженери по технология на напитките над  2600 български граждани и над 160 граждани на 14 страни от Европа, Африка, Азия и Южна Америка.

Балансьорът и защитник на енолозите е Станимир Стоянов -председателя на Регионалната лозаро-винарска камара- Мизия, и председател на УС на Съюза на енолозите в България, производствен директор в една от най-големите винарни в региона, инженер-технолог и консултант. Той е и създател на Винен дегустационен център на Самоводската чаршия във Велико Търново.

Вината се оценяват по 100 точковата система за оценяване на вина на Международната организация по лозата и виното (OIV), включваща правила, представени в Стандарта на OIV за международните конкурси за вина и алкохолни напитки от грозде и вино, публикувани с Резолюция 332А/2009, също призната от Международен съюз на на OEnologues (UIOE). Общата оценка за всяка проба е средноаритметична от оценките на всеки дегустатор.

Независимо от правилата винаги казваме, че оценките са нещо условно и че каквито и обективни критерии да се залагат, субективния елемент при оценяването винаги съществува.

Но въз основа на опита, познания и умения на дегустационния екип гарантираме, че ако едно вино наистина притежава своите качества, то ще бъде оценено по достойнство.

Дегустацията винаги се води на „сляпо“, тоест на екипа са известни само сортът (респективно купажът или основните му съставки) и реколтата на виното. Виното се внася налято в дегустационна чаша за всеки дегустатор.

По време на една дегустационна сесия се оценяват до 20-25 вина. Между сесиите има почивка, но не по-дълга от половин час.

Съблюдава се вината винаги да се охладени на правилната температура и да са в най-добрата си форма, което се проверява за всяка проба от водещият дегустацията.

Пробите се предоставят от производителите на организаторите, описват се и се подреждат по посочени в Регламента критерии. Официално за оценка се приемат само бутилки, стандартно етикирани за търговската мрежа.

Общата визия на бутилката, тапа, капсула и характеристики на етикета се оценяват от друга Бранд комисия по утвърден Регламент.

В състава на тази комисия също предпочитаме да включваме утвърдени специалисти от НХА София-в Председателското кресло е проф. Д-р.Мариела Гемишева, Катедра Мода: моден дизайнер и артист в областта на пърформанса, инсталацията и обекта, преподавател в дисциплините „Моден проект“,“Модата на 20-ти Век“ и „Модата като спектакъл“ в специалност Мода към Национална художествена академия. Мариела Гемишева е известна с многобройни нестандартни и запомнящи се експериментални решения в областта на модата и арт пърформанса. За Мариела Гемишева изкуството е: „практика, комуникация, процес, неспокойствие – динамика, в която измерваш ежедневния си ритъм“,   („Себе-познание” – разговор на Владия Михайлова с Мариела Гемишева за модата, изкуството и модерната жена, Intelligent life, Пролет 2008 г.) Провокацията е съществен елемент в нейните работи, а според американския куратор Роджър Коновър тя е „неподражаема в превръщането на ограниченията в предимства”  (Каталог „In search of Balkania”, Роджър Коновър, 2002 г.).
А в инсталацията си от 2021 г. „Сън“  тя успява да свърже реалното с нематериалното. „От древността през близката история до изкушенията на настоящето – Мариела Гемишева създава красива визуална среда, наситена с множество остри коментари за света, който обитаваме и за собственото ни място в него“ (галерия Структура, София).

Визионерът Калин Серапионов – е визуален артист, член на Института за съвременно изкуство – София.

Негови работи са показвани в галерия Hilger Contemparary, Виена (2004); LCB Depot, Лестър, Великобритания (2008); Neon Campobase, Болоня, Италия (2010); Галерия ИСИ, София (2013); Галерия One Night Stand, София (2016); Contemporary Space, Варна (2014, 2016); Галерия Кредо бонум, София (2018).

Участвал е в редица групови изложби в България и чужбина.

Дизайнерката Божидара Каратерзиева – преподавател в НУПИД „акад.Дечко Узунов“ Казанлък е третият член на комисията.

Цялостната работа на Бранд комисията както и визията на оценяваните проби ще бъде отразена, обобщена и оценена като специфики на методиката на формообразуването, съвременни тенденции, переспективи и ограничения във визуализацията на винените брандове от Докторанта към катедра „Индустриален дизайн“ НХА София,Магистър „Дизайн на опаковка“ Джовани Дундаков в разработвания от него по темата Дисертационен труд.

Всеизвестна истина е, че потребителя купува с очи. Има много още да се желае за цялостната визия на винените брандове и тясното сътрудничество с институциите, които изучават тази материя и създават кадрите, разработващи дизайна на опаковката е задължителна стъпка към успеха.

Закритата дегустация за „Златен киликс“ приключи успешно на 22 май 2023 г. Проведе се в Галерия „Моменти‘ на НУПИД „акад.Дечко Узунов“Казанлък. А Бранд комисията ще заседава на 30 май 2024 г  в посочената галерия.

Резултатите по Регламент се оповестяват тържествено при откриване на Търговското изложение ROSE WINE EXPO KAZANLAK на 1 юни от 12.30 ч. в залите на НЧ“ИСКРА 1860“ Казанлък.

Стани част от Винената история на България.

Обичай Българското вино.