Защо трябва да пиете розе през лятото?

След като се наслаждаваме на плътни червени вина през прохладните месеци, когато те са естествено комбинирани със питателни зимни ястия, лятото и все по-високите температури ни подтиква към по-леки вина.

В крайна сметка се обличаме сезонно, ядем сезонно и макар да се говори по-малко, пием и сезонно.

Освежаващите бели вина определено са сред любимите всяко лято, но има един стил вино, който ми напомня за летните ваканции с горещите им дни и нуждата от хладно освежаване: Виното розе.

Как се пият розови вина?

Розовото вино е бяло вино, което желае да бъде червено!
Розето има киселинността на бяло вино и плодовете на червено вино, така розето радва всяка гънка на небцето. Розетата имат ароматите на червени плодове (ягода, малина, боровинка, червено френско грозде), които се харесват на пиещия червено вино, но имат и цитрусовите нотки (лимон, лайм, грейпфрут), които се харесват на пиещите бяло вино.

Някои розета имат прасковени тонове, което ги прави любимите на пиещите бялото вино от Новия свят. Някои розета са много леки, вкусът изчезва доста бързо в устата ви, докато други имат малко повече цвят, тяло и дълготраен вкус. Между другото, всички розета са сухи вина, никак не са сладки като бялия зинфандел например, популярен през 80-те години на миналия век.

Как се прави вино „Розе“?

Има няколко метода, но най-често срещаният е просто изцеждате сока от гроздето с възможно по кратък контакт с ципите.

Червените вина придобиват своя цвят от сока, влизащ в контакт с ципата на гроздето, известен като мъст, за продължителен период от няколко дни, дори няколко седмици, понякога. Това дава на вашето каберне изобилие от тъмен цвят, който разширява вкуса и ароматите по време на ферментацията. Вината от розе не преминават през този дълъг период на излагане на гроздова ципа, така че виното има само нотка на цвят и е много по-прозрачно.

Какво ще кажете за цвета?

Ще намерите много вариации, от леко оранжево, сьомга до светло ягодово червено, даже по-плътен розов цвят.

Цветът влияе ли на вкуса на виното? Да.

Цветът на виното идва от танина, така че колкото по-тъмно е розето, толкова повече танин ще има в него. Танинът е естествено съединение, което се намира в кожата, семената и чепките на гроздето. Танинът е сложен, стипчив и горчив, като по този начин помага на гроздето да остане недокоснато от птици и насекоми, докато не узреят както на вкус, така и на цвят.

Не забравяйте, че вашето розе мацерира с кожата само няколко часа, така че количеството танин, което съдържа, все още е много ниско. Може да се каже, че по-тъмните розета се харесват на пиещите червено вино, докато по-светлите розета харесват пиещите бяло вино. 

Каква храна да похапна с розето?

Джулия Чайлд веднъж каза, че „Розе може да се сервира с всичко“. С този съвет от кулинарната богинята,  вече може да консумирате всяка храна с розе.

Розето е многолико вино по отношение на комбинирането с храна. Сухото розе допълва ястията със силен вкус, особено онези с подправки и много чесън, макар сухото вино с леко тяло да не е толкова добър избор за много силните вкусове. Опитайте с маслини, печени зеленчуци или домати. Сухото или средно сухото е идеално вино за барбекю и всякакви мезета направени на скара. Дори най-сухото от тези вина има нотки на плодове, така че комбинирайте и с храна, в която има плодове, например салати или прошуто с пъпеш. Сладкото розе също е отлично за барбекю и се съчетава добре с люта храна.

Кога трябва да пия розово вино?

Трябва да пиете реколти от изминалите една-две години. Настоящата реколта е най-добра, но някои розета, които имат повече киселини, могат спокойно да отлежат в шкафа от още една година в бутилката. А розета оставени пет-шест и повече години, ще са загубили плодовите си аромати и ярката си киселинност, което ги прави скучни, алкохолни плодови сокове. Така че, ако някой ви подари десетгодишна бутилка розе, вече знаете за какво става въпрос.

При каква температура трябва да се сервира розе?

Розето често се сервира студено както и бялото вино. Използвайте шампаниера с лед, и не сервирайте розето „ледено студено“ или напълно ще пропуснете това прекрасно изживяване. Охладете го до около 10 градуса, преди да сервирате. Най-простият начин за това е да държите бутилката в хладилник за няколко часа. По правило, по-сухите розета са по-хубави при по-ниска температура, докато по-сладките са по-вкусни при по-топло, до около 13 градуса. Причината за това е, че по-високата температура изкарва по-добре аромата на виното.

 

BulgarianChinese (Traditional)EnglishFrenchItalianJapaneseRussianSpanish