Една Британска дама в Градина на ROSE WINE EXPO 2019

Традиционен британски трънков джин

Трънковият джин е типично британско удоволствие – джин ликьор с разкошна плътност и дълбок, леко тръпчив плодов аромат. Но как всъщност е измислен? Трънковият джин съществува благодарение на три британски исторически събития, случили се в името на прогреса (това, което сега наричаме „глобализация“) в началото на XVIII век. Джинът става много популярен, когато правителството въвежда големи данъци върху вносните спиртни напитки, като разрешава безлицензното производство на джин. По същото време търговията с роби е в разгара си – британските търговци принуждавали африканците да работят на захарните плантации в Западните Индии, за да произвеждат все по-евтина захар. А през 1750-1860 г., когато британското население непрекъснато се увеличавало и трябвало да се изхранва, хиляди хора били изгонени от общите земи, за да бъдат обработени. Преди това се изисквало нивите да бъдат „оградени“ и затова били необходими хиляди храсти за маркиране на границите им – за предпочитане трънки, тъй като имали собствена бодлива защита. И така изведнъж настъпило изобилие от техните малки тръпчиви плодове. Изобретателните англичани комбинирали не толкова приятния вкус на джина с изобилната евтина захар и тръпчивите плодчета, които и без това не ставали за друго, и така се родил трънковият джин.

Ритуалът да се прави и пие трънков джин днес

Трънковият джин е ликьор, който се прави като трънките се накисват в качествен джин с малко захар, слагат се в бутилки – обикновено след първите есенни студове, и се оставят на хладно и сухо място, докато рубиненочервеният цвят се избистри. По традиция трънките се прецеждат от ликьора в началото на декември, така че той да е готов за първото пиене като диджестив по Коледа, а вкусът му е мек и сладък, с контрастни балансиращи стипчиви нотки.

Трънковият джин в България

От години Д-р Барбара Пейдж-Робъртс – английска бизнесдама,консултант по мениджмънт която живее в България отдавна, събирала трънки, отначало от живите плетове на юг от Плевен, и правела трънков джин, предимно за коледни подаръци на приятелите си. През 2015 г. тя влязла в контакт със селскостопанската компания „Агротайм“ (www.agrotime.com) в Лудогорието, където трънките са изобилни и ароматни. Тогава открила, че в овощните си градини край Исперих „Агротайм“ отглежда много дренки – още един стипчив плод, и попитала дали може да опита да направи дренков джин, наред с трънковия. Резултатът бил страхотен, особено за коктейли през лятото.

Като част от мисията си за непрекъсната диверсификация и добавена стойност, през 2017 г. „Агротайм“ и Д-р Барбара Пейдж-Робъртс произведоха първата търговска партида джин ликьори с марката Рустик Резерва, които сега се предлагат в ограничена серия на българския пазар – както ликьор твърков джин от брани на ръка диви трънки около Исперих, така и ликьор дренков джин с дренки от овощните градини на „Агротайм“.

Г-н Иван Крачунов, собственик и управител на „Агротайм“, казва: „През целия си живот аз и баща ми, както преди това и дядо ми, сме се стремили да добавяме стойност към изобилието от натурални плодове и растения, които природата ни е дарила. Нашата мисия е качество, което непрестанно демонстрираме и с черешовата продукция, и с пшеницата… А сега имаме нова възможност, която – особено при дренковия продукт, е уникална и ще бъде нещо наистина българско, с което да представим страната си на света!“

Брани на ръка български плодове, накиснати в джин и малко захар за три месеца – от септември до декември, според британската традиция, са в основата на тази встъпителна, лимитирана серия Ликьори Rustic Reserve 2017 г.

Ликьор трънков джин

Този ликьор е перфектна основа за летни и есенни коктейли-освежителни, натурални, нискокалорични и нискоалкохолни.

Зимен джин ликьор

Сервира се върху лед, може да се пие чист или смесен с пенливо вино или английска джинджифилова бира.

Ликьор Дренков джин

Сервира се чист,защото е съвършен, с бучка лед на обляна от лятно слънце тераса.

Крафт 19 джин

Това е „Перла в Короната” продукт,който е поклон  към славната природа на България.

Craft 19 Gin е специален лондонски сух джин, дестилиран във Великобритания изключително за Rustic Reserve с уникална колекция от 19 български билки и плодове и скъпоценни листенца Казанлъшка маслодайна роза

Той е достатъчно идеален, за да го пиете чист върху  лед,с газирана вода или с тоник по ваш избор.

Влюбена в България и нейната прекрасна природа,

Д-р Барбара Пейдж-Робъртс и Rustic Reserve Liquers гостуват

в ГРАДИНАТА на ROSE WINE EXPO 2019

За да споделят с Вас своя възторг.

 

 

 

 

 

 

BulgarianChinese (Traditional)EnglishFrenchItalianJapaneseRussianSpanish