15.04.2024
Участници Rose Wine Expo

Вината на митичния Сакар гостуват в Розовата долина

ROSE WINE EXPO 2023 представя в ГАЛЕРИЯ на БЪЛГАРСКОТО ВИНО вината на осем изби от югоизточната планина Сакар,обединени и вдъхновени като Сдружение “Лозаро-винари от Сакар” в обща изложбена площ, подкрепящи се един друг, показващи впечатляващо разнообразие от стилове и сортове вина.Вината на митичния Сакар гостуват в Розовата долина

За шест хиляди години в земите около тази малка планина между долините на Марица и Тунджа се създава изключителен тероар, събрал мъдростта на поколения винари. Днес там работят забележителни енолози като Екатерина Гаргова, Мария Стоева, Илиана Коева, Димо Хаджиев, Камен Коев, младия Свилен Георгиев, които създават модерни и автентични вина.

Вината на митичния Сакар гостуват в Розовата долина

Големите малки,както ги наричат във винените среди, също така знаят, че виненият туризъм има своето очарование в различните сезона на годината- “Пролет сред лозята” в “Изба Коларово”, “Лято над нещата” в “Заара Естейт” и “Есен на звездата” в “Малката Звезда”, Зима сред вината – Приказни истории от Сакар”във “Винарна Росалеа” 4 фестивала в 4 сезона, в които се празнува Сакарското виното, проследявайки неговия жизнен път= 4Х4. Подборът на вината от тези изби за всеки фестивал е съобразен със сезона, храната е разнообразна- местна и сезонна, а тематичните игри – обогатяващи и изпитващи знанията на посетителите. Разнообразието на вина, локации и съпътстваща програма, което царят на всеки един фестивал привлечат не само верни фенове, но и нови откриватели на сакарските вина и и радостта от живота. Винарите от Сакар по забележителен начин и с похвални общи усилия, успяват да ни покажат красотата на изкуството да отглеждаш лозя, да правиш вина-Българската Тоскана.

Вината на митичния Сакар гостуват в Розовата долина

Обединението Вина от Сакар на Вила Басареа, Изба Коларово, Винарна Братанов, Малката Звезда, Заара Естейт, Тера Тангра, Иво Върбанов, Росалеа, Бутикови вина Линар, Косев и Винарна Бисанте е прекрасен пример за добри практики и целенасочена работа в развитието на винарския бизнес и винен туризъм в региона като комплексен екологичен, социален и икономически устойчив продукт.

Вината на митичния Сакар гостуват в Розовата долина
Facebook Wines of Sakar
Web site: sakarwine.com