Винарска изба Братя Минкови – Rose Wine Expo 2019

Търсейки баланс между традиции и съвременни технологии във винопроизводството, съчетахме 135-годишен опит, благодатни почви, подходящ климат и винарска страст, и продължихме пътя, завещан ни от братя Минкови.

Използвахме традиционни винарски практики и добавихме към тях нови идеи и технологии. Избраният тероар осигурява отличен ароматен и вкусов профил на вината ни. Отглежданите от нас сортове разгръщат огромен потенциал в създаването на качествени, експресивни и атрактивни вина. Вдъхновени от стила „Нов свят“, възстановихме винарска изба „БРАТЯ МИНКОВИ – традиция от 1875″ с мисията да се превърнем в синоним на високо качество и собствена идентичност.

ce89513e393a 978c114e2497

На 10-15 км западно от Карнобат, по пътя Бургас – София, на хълм, обграден с великолепни лозя, кокетно се издига винарска изба „Братя Минкови“. Архитектурата й грабва окото от пръв поглед – елегантен ретро-стил, смекчен от някои модерни елементи, загатващи за комфорта и дискретния лукс отвътре.

Избата е разположена на мястото, където са се отглеждали най-старите и най-хубавите лозя в Карнобатския край. Тя възражда славата на прочутите винари братя Минкови, донесли в края на 19 в. на страната най-престижното за онова време международно отличие от винено изложение. През далечната 1875 г, посвещавайки се на голямата си страст – винарството, Иван, Васил и Никифор Минкови основали изба в търговско-занаятчийския център на Карнобат – Черковната махала. Изключителните вина на братята и винарските традиции на Карнобатския край дали висок резултат. След златния медал от Брюкселското винено изложение от 1894 г. последвали награди от елитния конкурс за вина в Лондон и Международния панаир в Пловдив. Век по-късно възродената изба „Братя Минкови“ отново е носител на престижни международни и национални награди.

Избата притежава две музейни части – едната е посветена на винарската фамилия и съдържа автентични предмети, принадлежали на семейство Минкови, а другата разказва за хилядолетната история на винопроизводството в региона.

9b10b6c6e11f 45c66cfe3689

Гостите на избата ще имат възможност да проследят пътя на виното – от гроздобера, до стареенето в дъбовите барици, разположение в подземните тунели. Те могат да се насладят на любимите си вина пред камината, сред бъчвите или наслаждавайки се на красивата гледка от височината на кулата.

Комбинацията от висококачествени вина, прекрасна гледка, уют, и подбрани ястия, съобразени с характеристиките на всяко вино, прави посещението запомнящо се и оставя усещане за елегантност и стил.

Гостите на избата могат да опитат очарованието на висококачествените вина, които тя предлага. Ако сезонът позволява, те ще могат да проследят целия път на винопроизводството – от гроздобера до стареенето в дъбовите бъчви в подземните тунели. Комбинацията от прекрасна гледка, уют и селектирани вина прави посещението наистина запомнящо се.

За посетителите, които искат да научат повече за интригуващия свят на виното, в магазин-дегустационната на избата могат да намерят специализирана литература. Всеки ще има възможността да закупи своите любими вина, както и стилни винени аксесоари.

Тероар

Близостта на Черно море на изток и Средиземно и Егейско море на юг допринасят за благоприятния климат в региона. Дневните и нощните морски бризове се срещат с два местни вятъра – Горнякът и Долнякът. Горнякът духа в следобедните часове и привечер, от високите към ниските места, за да разхлади нагрятата земя. Долнякът духа предимно сутрин и отдолу нагоре, за да вдигне сутрешната роса и ободри лозите. В резултат на тези влияния зимата в котловината е по-мека, есента – продължителна и топла, пролетта – прохладна, а лятото – не горещо.

Контакти

Винарска изба „БРАТЯ МИНКОВИ“

с. Венец, 8473

общ. Карнобат, обл. Бургас
e-mail: marketing@minkovbrothers.bg
тел.: 0882 15 15 00

Официална страница

Facebook Minkov Brothers

 
 
BulgarianChinese (Traditional)EnglishFrenchItalianJapaneseRussianSpanish