Винарска изба Братя Даскалови – Rose Wine Expo 2018

По-наблюдателните  винолюбители по всяка вероятност следят развитието и още от самото начало, когато дузината наливни вина и няколко бутилки, плахо си пробиваха път от склада в Индустриален.

loze-bratia daskalowi

Асортиментът – и наливен, и бутилиран – при това представен от достатъчно много сортови и купажни етикети, спечели огромен брой привърженици в Стара Загора.

logo1 bratia daskalovi

Пътят на избата, както обяснява собственичката Катя Стоянова, е труден и „трънлив“. Търгувайки с вино и алкохол, семейството й решава да се „посвети“ и в собствено производство. Закупувт избата в Братя Даскалови, която тогава е само за стареене на вина, инвестират  в оборудване за първично винопроизводство. Следващата година засаждат първите си 100 дка лозя, следващата – още 300. В световен мащаб пазарът на вино се разраства, коментира още Катя Стоянова. В цял свят , включително и  у нас, става все по-модерно да се пие вино, докато производството на грозде е ограничено  географски – от  чисто климатична гледна точка. Така че – нека да има конкуренция, тя носи развитието.

Светът е голям, пазарът – широк, място има за всички. Точно на този философски и човеколюбив принцип подчинява  работата си ВИНАРСКА ИЗБА БРАТЯ ДАСКАЛОВИ. И успяват някак да се справят – и в трудните години, когато се налага непрекъснато да инвестират в лозя, да понасят замраз, суша и неволи, докато все още закупуват гроздето за производството си.

wine bratia daskalovi wine bratia daskalovi01

Днес винифицират  само това, което сами си произведат. Реализират го и у дома, и навън. С много труд и усилия спасяват дори трагичната за цялата страна реколта 2014. И ако можем само с две думи да опишем  „творчеството“ им, това са философски смекчени и улегнали вина, както може да се очаква от най-философската напитка, във вероятно най-философски концептуализираната винарна у нас.

А и  всяка една бутилка – глътка запомнящ се, философски еликсир от полите на  древна и слънчева  Златна Тракия.

Поля Иванова

Източник: nabludatel.eu

 
Контакти
Винарска изба „Братя Даскалови“
тел.: 087 651 0305
Email: katikomers@abv.bg
Фирмен магазин
ул. Княз Борис 98, 6000 Stara Zagora, Bulgaria
 
BulgarianChinese (Traditional)EnglishFrenchItalianJapaneseRussianSpanish