Винарска изба Малката Звезда – Rose Wine Expo 2018

Винарска изба „Малката звезда е основана през 2005-та година на място носещо името „Малка звезда“ близо до град Харманли в югоизточна България от д-р Стефан Ангелов и неговите партньори.
„Звездата“ представлява античен търговски кръстопът свързан с търговията на вино в древността. Историческата харизма на местността инспирира идеята за винарна у д-р Ангелов. Неговото решение е затвърдено в разговори с колеги зъболекари относно тежката атмосфера на работното им място и пълния със стрес работен ден и как едно добро вино би било идеален лечебен еликсир за гилдията. Друг стимул за него са контактите с монасите от българския манастир в Атон,Света Гора, които споделят с него желанието си за едно „чисто българско вино“. Така историята започва…

Днес винарната следва традицията на древните майстори на виното по българските земи. „Малката звезда“ разполага с подземна изба за отлежаване и стареене на виното, бутилираща линия, лаборатория и дегустационна, както и с уникална атмосфера за гостите желаещи да почустват „магията на виното“.

Избата е екипирана с модерна технология за производството на елитни чевени и бели вина притежаващи стил и префиненост, произвеждани при строг контрол върху качеството на гроздето. Капацитета на винарната е в рамките на – 220-230 тона грозде и продуцира 130-150 хиляди бутилки вино годишно. Подземната изба помещава 400 бурета от френски, български и американски фин дъб. Винарна „Малката звезда“ е фокусирана върху производството на лимитирани серии вина с високо качество.
И професионалните дегустатори и любителите на виното могат да усетят във винените серии на винарна „Малката звезда“ цялата магия на винената традиция достигнала през хилядолетията до наши дни. Посетителите на винарната могат да преминат през целия процес – от подземието с аромат на дъб и хармония до вкусовата вакханалия на нашите вина в дегустационната. Натуралната избена влага, редовете бурета, подземното ехо са само част от една запомняща се обиколка из нашата винарна.

Във Винарска изба „Малката звезда“ се практикува строг контрол върху беритбата на гроздето във всеки един лозов участък и във всеки един времеви отрязък, още от началото на месец август. Беритбеният календар е детерминиран една седмица преди началото на зреенето и ежедневно се нанасят поправки за да се осигури оптимално узряване. Цялата реколта се бере ръчно.

Процеса на стареене протича в рамките между 3 и 12 месеца оптимизиран спрямо сорта. Белите винени серии „Енигма“ престояват в дъбови бурета три месеца, поради чувствителността на белите вина към „пренатоварване“ с танини. Сериите „Енигма“ от червените винени сортове – каберне совиньон, мерло и мавруд контактуват с френски дъб в продължение на десет месеца. Елитните серии „Енигма Света Гора“, както и съставните партиди каберне и мерло за бленд-сериите имат честта да лежат в дъб една година. Чисто нови бурета – барик от френски дъб „приютяват“ избраните винени серии.

 Енолог на ВИ „Малката Звезда“  e Свилен Георгиев – Енолог на ВИ „Малката Звезда“ – започва своето образование в УХТ– Пловдив през 2010 година – „любовта ми към виното идва от моите родители и от сремежа ми да разгадая загатката му, комплексността му ме привлича, това че всяка глъдка дава ново усещане е най-изумителното усещане“. През 2015 година се дипломира в магистърска степем в специалнсот „Технология на виното и пивото – профил вино и високоалкохолни напитки“ и започва работа като енолог във ВИ „Малката Звезда“ по време на обучението си има стажове във водещи изби в България. През 2017 година бе част от екипа на Stone Bridge Wines – Clare Valley, Australia.

 

Контакти

Изба Малката Зввезда
+359 893 39 25 73
Имейл: office@malkatazvezda.com

Търговски Мениджър
Ивайло Бакърджиев:
Телефон: +359 89675510
Имейл: sales@malkatazvezda.com

Търговски представител Пловдив
Константин Ярославов:
Телефон: +359 894 543023
Имейл: Plovdiv@malkatazvezda.com

Търговски Предтатвител София
Телефон: +359 894 54 30 24
Имейл: Sofia@malkatazvezda.com

Търговски представител Стара Загора
Петър Иванов :+359 893 39 25 77
Имейл: Stz@malkatazvezda.com

Търговски представител Черноморие
Пенко Георгиев
+359 893 39 25 78
Имейл: Blacksea@malkatazvezda.com

Официална страница

Страница във Facebook

 

BulgarianChinese (Traditional)EnglishFrenchItalianJapaneseRussianSpanish