Вила Мелник – Rose Wone Expo 2016

Винарска изба „Вила Мелник” ООД – производител, чиито вина се помнят

Винарска изба „Вила Мелник” ООД е семейна фирма, продължител на лозарски и винарски традиции с повече от два века документирана история. Лозовите насаждения са в два масива в околностите на най-винарския район на България – град Мелник, известен в цял свят и присъстващ във всички световни енциклопедии на виното.

liubka_i_nikola_zikatanowi semeistvo_zikatanovi

Около двеста декара са разположени в местността МИНДАЛО в землището на с. Виногради, на около четири-пет километра южно от град Мелник, на хълмовете по левия бряг на река Мелнишка, другият масив с площ около сто декара, е разположен на около километър в съседство – в местността БЕЛИ БРЕГ, в землището на добре известното за любителите на виното с. Хърсово, с чието име е регистрирано вино с контролирано наименование за произход.

През пролетта на 2004 год. бяха засадени първите висококачествени лози от най-добрите местни и чужди сортове: Широка Мелнишка лоза, Ранна Мелнишка лоза (Мелник 55), Каберне совиньон – представен с четири от най-добрите си клона, Мерло – представен също от четири клона, Сира, и един от най-старите тракийски сортове – Мавруд. Засадените около 30 декара с Мавруд са единственото за сега промишлено насаждение от този сорт в района. През следващите три години към насажденията бяха добавени още червени сортове – българският сравнително нов сорт Руен, още един клон на Сира, Пино ноар и Санджиовезе. Засадени бяха и три бели сорта – класическите Шардоне и Совиньон Блан, както и придобиващият все по-голяма популярност сорт Вионие, за да може да се гарантира качествено вино за всички сезони и вкусове.

През 2007 год. лозята дадоха първата си реколта, от която все още се пази за ценители неголяма партида от купаж от сортовете Мелник и Каберне совиньон с марка „БЕРГУЛЕ” в бутилки по 0.750мл., както и купаж от три сорта – Мерло, Каберне совиньон и Мавруд. Вината са отлежали в български дъбови бъчви, които добавят танини и още по-силно подчертават плодовите нотки на виното.

40431_650_ Бъчви-във-Вила-Мелник

От реколта 2008 год. на пазара бяха пуснати бутилки с марка „БЕРГУЛЕ” от купаж Каберне совиньон и Мавруд, както и превъзходно бяло вино „БЕРГУЛЕ Шардоне”, което вече е напълно изчерпано.

През 2009 год. започна сътрудничеството с новопостроената винарна „СИНТИКА” на „КОС Сандански” ООД където под ръководството на техноложката Валерия Стоева висококачественото грозде от лозята ни се превръща в уникално вино с незабравим вкус. Реколта 2009 год. даде превъзходно грозде, което се превърна в прекрасни вина под марката ВИЛА МЕЛНИК – СЕЛЕКЦИЯ 2009 – 100% Каберне Совиньон, отлежало 6 месеца в дъбови бъчви БАРИК, и ФАМИЛНА СЕЛЕКЦИЯ – купаж от 60% Каберне Совиньон и 40% Мерло в който преобладават плодови аромати.

Марката МЕЛЕНИК даде начало на наши вина от средният сегмент, които балансират качество с по-достъпна цена. Предлагат се и боксове от 3 литра със сортови вина – Широка мелнишка лоза, Мелник 55 („Мелник от подбрано грозде”), Каберне совиньон, Мерло, и купаж от двата местни сорта – Широка Мелнишка лоза и Мелник 55 под названието „Мелнишко предание”, както и белите вина Совиньон Блан, Шардоне и купажното ТАМЯНКА. За ресторанти и други заведения за хранене се предлагат опаковки с обем от 5 и 10 литра.

Реколта 2010 ни донесе първите медали. „КОС Сандански” ООД, където се произведоха вината ни, представи четири наши вина на международното изложение ВИНАРИЯ 2011 в Пловдив, които донесоха четири медала – два златни – за едносортовото „Сира за Вила Мелник“ и за купажното „Сира и Мерло“, както и два бронзови медала – съответно за „Мерло за Вила Мелник“ и за „Розе от Мерло и Сира“. Най-добрите бъчви, след отлежаване в продължение на 9 месеца, бяха бутилирани и пуснати на пазата под марката AplauZ.

40433_450_

Част от вината от реколта 2011 са вече бутилирани и пуснати на пазара, друга част все още отлежават за достигане на оптималните си характеристики. На Балканският Международен Винен Конкурс в София през май 2013 год получихме и първите медали за тях – Златен медал за Bergulè Mavrud 2011, сребърен медал за AplauZ Cabernet Sauvignon Reserve 2011, както и бронзов медал за Villa Melnik Family tradition Cabernet Sauvignon & Merlot 2011.

На същото състезание бяха отличени със сребърни медали и белите ни вина от реколта 2012 год. – Bergulè Viognier 2012 и Bergulè Chardonney & Viognier 2012. С интерес и одобрение бе посрещнато и нашето ново Bergulè Rosè Melnik 55, 2012. Червените вина от тази реколта все още съзряват в избата на винарната и очакват своя час.

През пролетта на 2013 год. пуснахме в експлоатация и като обект на винен туризъм нашата нова, модерна винарна с капацитет около 250 т грозде, предназначено за висококачествени вина и намираща се сред лозята ни в местността Бели брег в с. Хърсово, близо до Мелник. Винарната ни дава възможност още повече да повишим качеството на предлаганите от нас вина и да посрещаме туристи, които на място да се запознаят с агротехническия и технологичен процес обединяващ лозата и виното, както и за дегустации – любителски и професионални на нашите качествени вина – бели, розе и червени.

Продукти

Вината на Винарска изба ВИЛА МЕЛНИК ООД – ново начало на вековна традиция

899475e2 IMG_1366

Pano-2 1503332_700342416666253_1966602034_n1

Винарска изба ВИЛА МЕЛНИК ООД е семейна фирма, която продължава традиции в лозарство и производство на вино с повече от два века документирана история. Нашият род е снабдявал с висококачествена продукция най-добрите търговци на вино от гр. Мелник по времето, когато мелнишкото вино е било търсено от познавачите в цяла Европа – от Истанбул до Лондон.

Реколта 2007 е първата за новосъздадените лозя и виното е произведено и бутилирано от ЕТ „МИРА”, в старата кооперативна винарска изба на с. Хърсово, под ръководството на енолога Коста Костов. От 2009 година започна сътрудничеството ни с винарна „СИНТИКА” на „КОС Сандански” ООД където под ръководството на техноложката Валерия Стоева висококачественотото грозде от собствените ни лозя се превръщаше в уникално вино с незабравим вкус. Очакваме реколта 2013 с особено нетърпение, защото това ще е първото грозде винифицирано в новопостроената ни винарна.

Гроздето се бере ръчно, в касети, сортира се, и само здравите и чисти гроздове поемат към винарната, която се намира в непосредствена близост до лозята. Гроздето се приема и обрабва в деня, в който се бере. Грижливо сортираме гроздовите зърна и винифицираме в съвременни съдове от неръждаема стомана, или в дъбови бъчви „барик“, което дава възможност за най-пълно извличане и запазване на багрилните вещества, ароматите и вкуса на гроздето. Използват се култивирани щамове дрожди, които допринасят за пълнотата на ферментационния процес и за отличните органолептични качества на виното.

След приключването на бурната ферментация виното поема по два отделни потока, което дава възможност да се оформят два типа вкусове – първият, само в стоманени съдове, в стил „нов свят”, с предимно плодови нотки и без привнасяне на дъбови тонове, и вторият „класически”, при който виното се оставя за тиха ферментация в дъбови бъчви тип „барик”, произведени от френски, американски, или български материал, с цел привнасяне на по-балансиран и мек букет от дъбови танини. Така произведеното вино – самостоятелно или в купажи може да задоволи и най-изискания вкус.

Нашите вина са правят за Вас – Вие заслужавате незабравимия им вкус!

Vila Melnik

Контакти

Офис – София

1111 София
ул. „Постоянство“ 67Б вх.А
Офис Център „Златен Лев“
тел: (+359) 888 802140

Винарна
GPS координати:
41°28’25“ N    23°23’19“ E
Тел: +359 884 840320
+359 888 007266

Търговски отдел

София
Тел: +359 878 442262
+359 888 923703

Югозападна България
Тел: +359 882 444386
+359 887 506002

 

 

BulgarianChinese (Traditional)EnglishFrenchItalianJapaneseRussianSpanish