Видове конкурси за вино или Винения Панаир на суетата

Общата цел на всички конкурси за вино е да се получат валидни сравнения на вината с обучени специалисти. Състезанията с вино могат да се различават значително в техните характеристики и понякога се насочват към конкретна аудитория (т.е. потребители или индустриални специалисти). Един от начините, по които виното може да варира, е как се класират вината. В повечето състезания медалите се дават на отделни вина в различни категории въз основа на сляпата дегустация. Наградите са често бронзови, сребърни, златни и двойни златни медали. При други конкурси понякога се използват панделки от различни цветове. В тези състезания е обичайно повече от едно вино да получи някакъв медал. Тези състезания често включват и наградата „Най-добър в класа“ , която е носителка на категоричен победител сред тези награди, присъдени на конкретен медал, както се вижда от Международния конкурс за вино и спиртни напитки в Лос Анджелис  и The Decanter World Wine Awards .В други конкурси, вместо да дават многобройни награди, вината във всяка категория вино се класират по брой от високо до ниско, процес, известен като рандомизирано класиране. В тези състезания има само един първи победител, едно второ място, едно трето място и така нататък до най-ниското място. Класирането на медалите е различно от 100-те скали, които се използват от много журналистически публикации, като например Wine Spectator. Тези „резултати“ се получават, когато винените журналистите  наблягат на вкусовете на вината и ги оценяват на индивидуална основа, за разлика от тогава, когато вината се оценяват едно  до друго  и се конкурират едно срещу друго  в условията на състезанието.

Има критици, които твърдят, че резултатите от такива състезания може да са подвеждащи и не трябва да се разчитат като мярка за качество . Други коментатори твърдят, че поради многобройните  конкурси за вино качеството на виното се е подобрило в много страни по света.

Международни конкурси за вино

„Международен“ конкурс за вино е конкурс, който приема вина от цял ​​свят. Състезанията обикновено се провеждат на едно място и винопроизводителите трябва да изпратят своите вина на състезанието, за да бъдат взети под внимание. Обикновено входната такса за винопроизводителите влиза в конкурса. По-долу са дадени някои примери за водещи международни конкурси за вино:

 New York International Wine Competition-Международен конкурс за вино в Ню Йорк – годишен международен конкурс за вино, проведен в Ню Йорк, където най-добрите купувачи на вино, сомелиери, вносители и дистрибутори преценяват виното по категорията и действителната цена. Международният конкурс за вино в Ню Йорк се провежда през май и е отворен за всички произведени в търговската мрежа вино от цял ​​свят. Той е част от серията състезания на Международния конкурс за напитки –International Wine Competition.

Berlin International Wine Competition-Международен конкурс за вино в Берлин е ежегоден конкурс, проведен в Берлин, където европейските купувачи на вино, включително сомелиери, вносители, дистрибутори, собственици на ресторанти и купувачи на магазини за продажба на дребно оценяват виното по своята категория и реална цена, сякаш я купуват за своя бизнес. Берлинският международен конкурс за вино е част от международната група за конкурси за напитки-International Beverage Competition, създадена от Адам Леви, професор по алкохолни напитки.

 Decanter World Wine Awards(DWWA):Световните награди за дегустация на вино (DWWA): Основан през 2004 г., конкурсът в Лондон вече получава проби от над 47 страни по света и през 2014 г. е получил над 15 000 такива, което го прави най-голямата винена компетенция в света. Резултатите от конкурса се публикуват онлайн и в печат в августовското издание на Decanter, издадено през юли. Председателстван от Стивън Сприърър, DWWA обединява над 200 експерти по света, включително 66 майстори на вино и  29 майстор Сомелиери.

 International Wine Challenge (IWC):Международен конкурс за вино (IWC): Годишно британско състезание за вина, първоначално стартирано от Робърт Джоузеф и Чарлс Меткалф през 1984 г., които искаха да видят как набор от английски вина се справя, когато се противопоставя на образци от други страни. Меткалф и Джоузеф вдигнаха нивото на конкурса, за да претендират, че е най-големият в света, а в края на 90-те и началото на 2000-те Джоузеф стартира Международните предизвикателства на виното в Хонг Конг, Китай (Шанхай и Пекин), Сингапур, Япония, Виетнам, Тайланд, Русия, Полша и Индия. Джоузеф подаде оставка в края на 2006 г. след продажбата на конкурса на Уилям Рийд Бизнес Медиа. Английската IWC все още е председателствана от Чарлз Меткалф и екип от видни съдии, включително Оз Кларк и Тим Аткин МW. Резултатите са публикувани на Лондонския панаир на виното, а вечерята за награди се провежда през есента.

 International Wine and Spirit Competition:Международен конкурс за вино и спиртни напитки: Създаден през 1969 г., този конкурс използва над 400 експерти, които оценяват продуктите за 7 месеца извън годината. Счита се за едно от най-старите и най-престижни състезания по вина и спиртни напитки в света.

 London Wine Competition:Конкурс за лозаро-винарския сектор в Лондон: Конкурсът за лозаро-винарския сектор в Лондон идентифицира и възнаграждава тези марки и продукти, които потребителите всъщност искат да купят, а не просто да разпознават качествените вина заради техния произход. За да бъде истинският успех, марката вино трябва да бъде закупена от потребителите, било то на рафтове за супермаркети или на списък с ресторанти или барове. Конкурсът за лозаро-винарския сектор в Лондон оценява виното с неговите качества за пиене, стойност и опаковка.

Michelangelo International Wine & Spirits Awards (MIWA):Награди на Микеланджело за международни вина и спиртни напитки (MIWA): Създадена през 1997 г., MIWA е единственият конкурс за вино в Южна Африка, където всички съдии са международно акредитирани съдии за вино. От 1997 г. досега са участвали 269 съдии от 45 държави. Основана от собственик и управляващ директор Lorraine Immelman, конкурсът годишно получава между 1800 и 2000 проби от Южна Африка, както и други страни, произвеждащи вино. Правят се слепи дегустации, за да определят победителите за 16 трофея, както и платинени, Gran d’Or, златни и сребърни медали. Трофеите се присъждат на конкретни победители от категории или класове, включително Най-добър международен дебют, Най-добър бренд, Най-добро вино лимитирана серия, Най-добър метод за винифициране, Най-добър пинотаж и Най-иновативно вино.Конкурсът е отворен за участие от производители на спиртни напитки (включително водка, джин, ром и грапа).

International Wine Contest: Международен конкурс за вино: Конкурс, организиран от 1961 г. в Брюксел от Monde Selection, международен институт за качество.

Concours Mondial de Bruxelles: Превеждайки „Шампионатите в света на виното“, тази надпревара може да се похвали с над 6000 участващи продукта от четири континента. Като цяло тези проби представляват повече от 500 милиона бутилки на пазара.

International Value Wine Awards: Международни награди за качество на виното: (2006-2013 г.) Имаше за цел да определи най-добрите вина в света за канадците. Наградите бяха организирани и управлявани от списание Wine Access. То постигна признание по целия свят.

Best Wine of the World competition-Конкурс за най-добро вино на света :Създаден през 2017 г., BWW е най-голямото събитие за  вино в света по отношение на виното, потребителите и професионалистите. Конкурсът BWW е основан от Pekka Nuikki и е организиран и управляван от водещите световни списания Fine Wine – FINE Magazines и най-големият световен информационен източник за вино Tastingbook.com. Конкуренцията през 2017 г. на BWW получи над 1,3 милиона публични гласа за 22,588 вина.

Местни състезания

Някои състезания за вино приемат само вина от определен район или наименование. Понякога това е така, защото те са по-нови и нямат ресурси да управляват или задържат голям брой проби отвъд своя регион, но най-често това е защото организаторите искат да привлекат вниманието към своя специфичен регион за винопроизводство. Някои примери за местни конкурси са:

Top 100 Sud de France:Топ 100 от Южна Франция: Френски конкурс, който ежегодно избира 100 вина от над 660 проби от френския лозаро-винарски регион Лангедок-Русийон. Съдебният състав се състои от 22 експерти от Великобритания, председателствани от Майстор на виното Tim Atkin.

 Grand Harvest Awards:Награди за голямата реколта: Ежегоден конкурс, провеждан в Калифорния, който позволява вината да бъдат съдени заедно с други вина в конкретния тероар.

Atlantic Seaboard Wine Association Wine Competition: Конкурс за вина на Атлантическата Асоциацията на виното: годишен конкурс във Вирджиния, който кани вина от региона на Атлантическия бряг .

Исторически състезания:

Многобройни са случаите, когато дегустациите на вино са имали шокиращи резултати, които са повлияли на лозаро-винарската промишленост като цяло.

New York Wine Tasting of 1973: Дегустация на вино в Ню Йорк през 1973 г .: Еднократна  състезателна дегустация, организирано от винения журналист Робърт Лоурънс Балзер. Четиринадесет експерти, включително и френският Алексис Личин, са опитали и класирали 23 Шардонета от Франция, Калифорния и Ню Йорк.

 Резултатите шокираха света – първите четири резултата бяха насочени към вината от Калифорния, които преди това бяха маргинализирани от световната лозаро-винарската промишленост.

Paris Wine Tasting of 1976:Дегустация на вино в Париж през 1976 г .: Това забележително събитие е известно като „Съдбовния съд в Париж“. Това беше много важен напредък за американската винарска индустрия в усилията им да бъдат признати на международно ниво.

Това  е конкурс за вино, организиран в Париж на 24 май 1976 г. от британския търговец на вино Стивън Сприър, в който френски съдии правят две сравнения: едно  за Шардоне и друго за каберне от Бордо Франция и Каберне Совиньон от Калифорния. Калифорнийското вино се класира най-добре във всяка категория, което е причинило шокираща изненада, тъй като Франция се счита като най-големият производител на най-добрите световни вина. Spurrier продавал само френско вино и вярвал, че калифорнийските вина никога няма да спечелят.

Неофициалното наименование на събитието „Парижкият Пакт “ е алюзия към историята.

 Констатацията  се повтаря по време на дегустацията на вино в Сан Франциско през 1978 г. и на десетата годишнина на дегустацията на вино Wine Spectator от 1986 г. и на дегустацията на вино във Франция през 1986 г.

Wine Olympics (1979): Олимпиадата по виното (1979): Френско списание за вино и храна организира конкурс от 330 вина от 33 страни, оценени от 62 експерти.

The Tasting that Changed the Wine World: ‘The Judgment of Paris’ 30th Anniversary:Дегустацията, която промени света на виното: „30-годишнината на съдбата на Париж“. 30-годишна репликация на Парижкия конкурс през 1976 г.

Grand European Jury Wine Tasting of 1997: Дегустация на вина на Великото Европейско жури от 1997 г .: Европейското жури вкуси три вида реколта (1989, 1992 и 1994) от 27 Шардонета от седем страни.

Great Chardonnay Showdown (1980): Голямата Шардоне конфронтация (1980): Общо 221 Шардонета от цял ​​свят бяха оценени от 25 съдии.

Pink Rosé Festival Пинк Розе Фестивалът е първият професионален фестивал, празнуващ розе виното в емблематичният град Кан, на входа на Прованс.

Le Mondial du Rosé – International rose wine competition -Международно състезание за розово вино. Съзерцателно и празнично, розе виното се превърна в модерен феномен в света на виното.

Ето защо Union des Oenologues de France е пожелал да даде честното място на този феноменален цвят вино, като организира всяка година конкурс, запазен изключително за розовите вина на света.

Всяка година журито, съставено от около шестдесет дегустатори, оценява образците, от цял свят.Тези награди представляват за  голям брой купувачи, гаранция за качество.

BulgarianChinese (Traditional)EnglishFrenchItalianJapaneseRussianSpanish