Видинска Гъмза – Rose Wine Expo 2021

“Видинска Гъмза“ е сравнително младо име на винения пазар в България. Тя въплъщава най – добрите традиции на новоселските винари, прочули областта с производството на висококачествени вина. Десетки години назад във времето тази част на Северозападна България е известна с отглеждането на сортове грозде, от които по-късно се произвежда вино, наистина достойно за определението „Елексир на боговете“.

„Видинска Гъмза“ разполага със собствена изба в село Ново Село и е специализирана в производството на червени и бели вина в лимитирани серии, като се отделя изключително внимание на всеки детайл от производствения процес – от отглеждането на лозята, през беритбата на гроздето в най – подходящия за това момент, до бутилирането на готовото вино и неговото представяне.

Така, съчетавайки умело традиция и иновация, винарите от „Видинска Гъмза“ създават не просто поредната бутилка вино, а истинско постижение на винопроизводството, невероятно удоволствие за всички сетива.

„Видинска Гъмза“ отглежда и обработва повече от 600 дка собствени лозови масиви.

Лозята са разположени по хълмовете на южния Дунавски бряг, около село Ново Село. Климатичните условия и богатата почвена покривка благоприятстват за развитието на всички тези ароматни сортове, които използваме при производството на нашите вина.  

Умереноконтиненталният климат в района, горещото лято и голямото количество слънчеви дни, както и проветривостта на хълмовете, върху които отглеждаме лозята, са идеални дори и за „капризния“ сорт Гъмза. Гроздето от различните местности на нашите лозови масиви, дори и от един сорт, се винифицира самостоятелно, давайки индивидуален облик на всяка отделна партида.

„Видинска Гъмза“ произвежда висококачествени вина от традиционния български сорт Новоселска Гъмза, както и от добилите световна популярност Мерло, Каберне Совиньон, Мускат Отонел и Шардоне.

Официална страница: gamza.bg
Facebook страница: Vidinska-Gamza

BulgarianChinese (Traditional)EnglishFrenchItalianJapaneseRussianSpanish